2017-02-07

Конгрес США скасував ключову антикорупційну норму у видобувній галузі

Американський Конгрес скасував одну з ключових норм по протидії корупції в національному законодавстві. Йдеться про поправку Кардіна-Лугара 1504 Закону Додда-Франка. Суть даної поправки полягала в зобов’язанні всіх зареєстрованих у США нафтових, газових та гірничодобувних компаній публічно оприлюднювати дані про свої виплати на користь іноземних урядів.

Для багатьох оглядачів це рішення є логічним продовженням курсу нової президентської адміністрації на зближення з компаніями добувної галузі після того, як виконавчий директор корпорації ExxonMobil Рекс Тіллерсон був затверджений на цьому тижні на посаду Держсекретаря США. Раніше і сам новоспечений Держсекретар, і його колишня корпорація лобіювали відміну цієї поправки.

На думку Елізи Петер, виконавчого директора громадської ініціативи Publish What You Pay (PWYP), відмінена Конгресом США поправка грала інструментальну роль для глобального руху за фінансову прозорість, її прийняттям США продемонстрували світове лідерство у боротьбі з корупцією, однак цей час закінчився.

Дана поправка було наслідком 15-річної лобістської компанії і послужила зразком для прийняття подібних законів в Канаді, ЄС та Норвегії. В рамках даних законодавств вже почали звітувати такі корпорації як Shell, British Petroleum, Total та Rio Tinto.