2004-08-20

Кому дістанеться Моршин?

Мінеральні родовища області експлуатують із порушеннями

Попри декларовано швидкий розвиток туризму на Львівщині, все ж мусимо констатувати, що наразі не впорядковано базових чинників успішного поступу туристичної галузі на Львівщині – родовища мінеральних вод.

Як влучно охарактеризував на засіданні координаційної ради з питань розвитку санаторно-курортної сфери заступник голови ЛОДА Богдан Матолич, “мінеральні родовища – це серце курортів, тому до них треба ставитись, як до серця, тобто зі всією увагою”.

Тим часом родовища мінеральних вод на Львівщині експлуатують із порушеннями і санітарних, і технічних вимог, до того ж порушення помічають на всіх родовищах і, відповідно, в санаторіях: у Трускавці, Моршині, Східниці, Немирові, Любіні Великому. Крім того, що мінеральні родовища на цих курортах часто перебувають в антисанітарних умовах, що вже є кричущим порушенням, користувачі джерел часто не мають оформлених ліцензій. А це породжує безконтрольність. Хоча наразі мінеральні води Львівщини ще відповідають бальнеологічним вимогам, усе ж дарма сподіватися, що невлаштований благоустрій джерел не впливатиме на якість мінеральних вод.

Найбільші пристрасті на засіданні розгорілися з приводу оформлення ліцензії на промислову розробку родовищ мінеральних вод Моршина. За словами пана Матолича, оформити відповідні документи мають найближчим часом, адже наразі родовище фактично безконтрольне. У моршинських родовищ є кілька варіантів: залишитися “нічиїми” або ж перейти в користування до Прикарпатської чи Трускавецької ГРЕС.

Представники Прикарпатської ГРЕС намагалися схилити думку присутніх на засіданні на свою користь, мотивуючи, що вони мають фінансові та технологічні можливості експлуатації моршинських джерел. Однак засідання ухвалило оголошення тендера на отримання ліцензії на родовища Моршина, тим паче, що цю пропозицію підтримує і міський голова Моршина Сергій Безруков. Хто виграє тендер, наразі невідомо, але Богдан Матолич поставив вимогу постійного контролю над джерелами. Конкурс на промислову розробку моршинських родовищ оголосять найближчим часом.

“Контролюючі органи можуть позбавити користувачів відповідних ліцензій. Але ми не маємо цього допустити, адже мінеральні родовища – наша найбільша цінність”, – підсумував проблему пан Матолич.