2008-09-04

Китай. Високочутливий сейсмограф розробили вчені

Сейсмограф нового зразка з чутливістю до однієї 100-мільярдної бала розробила науково-дослідна група КНР під керівництвом відомого китайського спеціаліста в галузі газових сенсорів, професора Китайського геологічного університету Ван Вейсі.

Новий прилад, як пише газета "Дунфан цзаобао", працює на водневому газі. За словами Ван Вейсі, "найголовніша особливість приладу полягає в тому, що він здатний збільшити чутливість вимірювання за допомогою водневого газу до однієї 100-миллардної, що в мільйон разів більше, ніж можливості звичайних сейсмографів".

Нині водневий газ є однією з найбільш загальновизнаних у всьому світі чутливих хімічних речовин у сейсмологічних прогнозах. За 10-40 днів до землетрусу спостерігається раптове різке збільшення концентрації водневого газу в повітрі, в граничному випадку ступінь насиченості повітря воднем може збільшитися в десятки тисяч разів вище звичайного рівня.

Керівник групи вчених стверджує, що достатньо вмістити термінал перевірки приладу в середовищі, що вимірюється, він спрацює без нагляду людей, більше того, може здійснитися дистанційний контроль і вимірювання концентрації водневого газу в повітрі, що дає змогу істотно знизити собівартість сейсмологічних прогнозів. Прилад проходитиме випробування на кількох сейсмологічних станціях Китаю, потім його відправлять в Державне сейсмологічне управління КНР на оцінку експертної групи.

У разі схвалення всіма експертними комісіями прилад чекає широке застосування, адже країна в цьому році перенесла відразу кілька руйнівних землетрусів, що забрали життя десятків тисяч людей.