2008-11-24

Китай. Нове велике вугільне родовище знайшли геологи в Турфанській западині

Нове велике вугільне родовище знайшли геологи в Турфанській западині (Іньцзян-Уйгурський автономний район на північному заході Китаю), повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Більш як рік проводилася геологорозвідка. В результаті, за оцінками, запаси нового родовища, площа якого становить 300 кв. км., складають 23 млрд тонн малосірчистого і малофосфорного вугілля. Загальна товщина 13 вугільних пластів сягає 170 метрів.

Важливо що нове родовище знаходиться на 800 км. ближче до основних споживачів, ніж експлуатовані нині район вуглевидобування в східній частині Джунгарської западини - найбільшої вугільної бази Синьцзяна. Крім того, воно розташоване недалеко від Лань-Синьської залізничної вітки, єдиної магістралі, яка сполучає Синьцзян з внутрішніми районами країни. Це дасть змогу знизити собівартість доставки, за попередніми розрахунками, на 40 юанів (5,8 дол) на кожній тонні.

В цілому обсяг балансових запасів вугілля в Синьцзяні, за оцінками фахівців, становить від 1,82 до 2,2 трлн тонн або 40% загального обсягу запасів вугілля в Китаї. Торік видобуток вугілля в цьому районі вперше в історії перевищив 50 млн тонн, повідомляє Синьхуа.

Найбульшим же вуглевидобувним регіоном КНР є північна провінції Шаньсі. Вуглевидобування в Китаї, де цей вид корисної копалини є основним в енергетиці країни, ще не дуже ефективне: на видобуток однієї тонни в Китаї витрачається від 5 до 20 тонн вугільної сировини.

Ukrinform