2017-02-21

Карпатигаз ставить під загрозу виконання Укргазвидобуванням плану з видобутку

ТОВ «Карпатигаз», як оператор Спільної діяльності за договором про спільну діяльність, умисно не виконує взяті на себе зобов’язання стосовно забезпечення ефективного та прибуткового використання дожимних компресорних станцій (ДКС), які є об’єктами СД.

Так, ТОВ «Карпатигаз» у порушення умов договору у другій половині лютого місяця 2017 року зупиняє роботу Розпашнівської, Східно-Полтавської та Летнянської ДКС, через які забезпечується видобуток природного газу вітчизняного виробництва.

Причини, які вказує ТОВ «Карпатигаз» у своїх поясненнях щодо аварійної зупинки ДКС (відсутність грошових коштів та матеріалів для їх обслуговування), є надуманими та такими, що не відповідають дійсності, оскільки за результатами роботи СД у 2016 році отримано прибуток, який більш ніж достатній для покриття витрат на обслуговування ДКС.

При цьому, ТОВ «Карпатигаз» заплановано здійснює зупинку ДКС замість того, щоб забезпечити виконання обов’язків компанією Місен Ентерпрайзіс АБ щодо внесення інвестицій, яких було б більше ніж достатньо для забезпечення безперебійної роботи ДКС протягом багатьох років.

Оскільки це вже не в перший раз, коли Оператор за ДСД № 3 безпідставно зупиняє роботу ДКС (восени 2016 року була призупинена Хрестищенська ДКС), ПАТ «Укргазвидобування» розглядає вказані дії ТОВ «Карпатигаз», як цілеспрямовану роботу з дестабілізації функціонування ПАТ «Укргазвидобування», нанесенню останньому збитків та зриву планів з видобутку природного газу, що матиме негативні наслідки для забезпечення населення природним газом в опалювальний період, а також призведе до зменшення надходжень до Державного бюджету України у вигляді рентних платежів, за рахунок яких надаються державні субсидії.

Вищевказані обставини додатково свідчать про постійне порушення ТОВ «Карпатигаз» своїх зобов’язань за ДСД № 3 та, відповідно, обґрунтованість та доцільність подання ПАТ «Укргазвидобування» позову до Стокгольмського арбітражу щодо розірвання цього договору.