2005-06-09

Івано-Франківськ відмовляється платити Чернівцям

Бюджет Чернівецької області зазнає значних збитків. У цьому переконаний буковинський губернатор Микола Ткач.

За його словами, через те, що нафтовидобувне підприємство “Надвірнанафтогаз” зареєстровано в Надвірній Івано-Франківської області, лише минулого року бюджет Чернівецької області втратив понад мільйон гривень. Губернатор переконаний: без втручання прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко вирішити проблему не вдасться.

Так звана “бригада №2” з 1998 року здійснює видобуток нафти та газу на Лопушнянському родовищі, що біля Берегомета Вижницького району Буковини. Всі ці сім років ВАТ “Укрнафта” не сплачує території області податку на додану вартість, рентної плати за видобуток нафти та газу, збору за геологорозвідувальні роботи, мотивуючи це тим, що “бригада №2” не є структурним підрозділом нафтогазовидобувного управління “Надвірнанафтогаз” ВАТ “Укрнафта” в с. Лопушна. Як повідомила прес-служба ОДА, з січня цього року нафтогазовидобувне управління “Надвірнанафтогаз” ВАТ “Укрнафта” припинило також сплачувати податок на прибуток. Відтак лише впродовж чотирьох місяців 2005 року сплата податку на прибуток, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зменшилася майже на 331 тис. грн.

Аби з’ясувати всі обставини справи, губернатор Буковини Микола Ткач відвідав нафтовидобувні вишки Лопушна №3, Лопушна №35, Лопушна №10. Під час огляду з’ясували, що видобуток нафти, наприклад, на Лопушні №3 не завжди контролюють належним чином. На момент перебування голови ОДА лічильники тут узагалі не працювали. Дороги, якими довелося добиратися до нафтовидобувних вишок, зовсім розбиті. Сільські мешканці скаржаться на те, що власники нафтогазовидобувного управління нічого не роблять для покращання стану доріг і для розвитку села, хоча свого часу, коли їх допустили до розробки родовища в селі Лопушна, зобов’язалися провести газифікацію району. Наразі губернатор Буковини переконаний, що питання стосовно діяльності нафтогазовидобувного управління “Надвірнанафтогаз” ВАТ “Укрнафта” на території Чернівецької області може вирішити лише політична воля прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Попередній губернатор Буковини, “есдек” Михайло Романів, також намагався внести ясність у процес використання буковинської нафти. Свого часу він навіть скасував розпорядження Вижницької райдержадміністрації “Про надання землі управлінню “Надвірнанафтогаз”, яким районна виконавча влада погодилася з вилученням із землекористування Берегометського державного лісомисливського господарства земельної ділянки площею
2,5 гектара та передачу її в оренду на 25 років нафтогазовидобувному управлінню “Надвірнанафтогаз”. Тодішній губернатор мотивував своє рішення тим, що передачу зазначеної землі в оренду здійснили з порушенням положень Земельного кодексу України й інших нормативно-правових актів, за відсутності низки необхідних погоджень і висновків відповідних державних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також згоди землекористувача. Проте навіть з огляду на впливових заступників пана Романіва у високих київських кабінетах, далі цього справа так і не просунулася. Наразі, якщо її вдасться зрушити з мертвої точки вже постреволюційному керівникові області, це стане непрямим свідченням перемоги прозорих принципів ведення бізнесу, які декларує нова влада.