2021-12-02

Іран має намір наростити нафтовидобуток до 5 млн б / д

Іран не відмовився від планів щодо збільшення нафтовидобутку до більш ніж 5 млн барелів на добу, незважаючи на відсутність прогресу в переговорах зі світовими державами щодо всеосяжної ядерної угоди 2015 року. 

Західні дипломати попереджають, що час для операції закінчується, оскільки Іран досяг серйозних успіхів у своїй програмі збагачення урану після того, як США знову ввели санкції щодо Ісламської республіки Іран (ІРІ). Країна неодноразово заявляла, що її ядерна програма має мирний характер. ІРІ також наполягала на тому, щоб США зробили перший крок і зняли санкції ще до того, як Тегеран погодиться піти на будь-які поступки сторонам, які підписали Спільний план дій, широко відомий як ядерна угода з Іраном.

Наразі Тегеран планує мати виробничу потужність у 4 млн б / д до кінця поточного іранського року, який завершиться у березні 2022 року, сказав Ходжастехмехр. 

Тим часом Тегеран дав зрозуміти, що вітає іноземні інвестиції у свою нафтову промисловість. Фактично кілька місяців тому міністр нафти Джавад Овджі заявив, що уряд розробляє плани із залучення близько $145 млрд нових інвестицій — як внутрішніх, так і іноземних — у свою нафтогазову промисловість протягом наступних восьми років.