2013-11-08

Інвестори отримали стимул для нарощування видобутку на важкодоступних нафтогазових родовищах

Кабінет Міністрів прийняв Порядок відбору та затвердження нових інвестиційних проектів (програм, договорів), які передбачають нарощування видобутку вуглеводневої сировини на виснажених або важкодоступних родовищах.

Також Уряд затвердив Порядок здійснення контролю над виконанням таких інвестпроектів і Порядок визначення додаткових обсягів вуглеводневої сировини.

Дія цих Порядків поширюється на господарюючих суб'єктів, у статутному капіталі яких частка держави становить 25% і більше. Вони були розроблені Міністерством економічного розвитку і торгівлі з метою забезпечення реалізації положень Податкового кодексу і виконання завдань, передбачених Національним планом дій на поточний рік для впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Документами, зокрема, передбачено, що перелік родовищ і ділянок надр, де можуть здійснюватися нові інвестпроекти, визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в нафтогазовому комплексі.
Відбір проектів здійснює Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Додаткові обсяги вуглеводневої сировини, видобуті в рамках таких проектів, оподатковуються за пільговою ставкою 2% від вартості його додаткового видобутку.

Такий підхід, як вважають в Уряді, забезпечить поліпшення інвестиційного клімату в нафтогазовидобувній сфері і забезпечить більш ефективну розробку родовищ вуглеводнів. Це призведе до нарощування власного видобутку енергоресурсів в Україні, зміцнення національної енергетичної незалежності, скоротить надмірну залежність держави від дорогого імпорту нафти і газу.

Для вирішення таких завдань Кабінет Міністрів також успішно створює сприятливий інвестиційний клімат. Це очевидний факт, враховуючи прихід в український енергосектор корпорацій зі світовим ім'ям. Співпраця України з такими компаніями, як Shell, Chevron, Exxon Mobil буде дуже плідною. Зокрема, розвідка і видобуток традиційних і нетрадиційних видів вуглеводнів цими компаніями сприяє впровадженню передових технологій і досвіду, а також забезпечує енергетичну безпеку держави.

Значні перспективи для інвестування в Україні відкриває видобуток нафти і газу на Прикерченському і північно-західному шельфі Чорного моря, південній та західній частинах Азовського моря. Видобуток газу тут почав збільшуватися і наразі сягнув 1,6 млрд. куб. м. Нещодавно відкриті родовища блакитного палива дають можливість подвоїти цей показник, вважають фахівці Державного підприємства «Чорноморнафтогаз», яке розробляє родовища українського шельфу. Обсяг вже освоєних родовищ — 70 млрд. куб. м газу і ще 20 млн. тонн — газового конденсату.

Президент Віктор Янукович переконаний, що завдяки співпраці з провідними міжнародними компаніями до 2020 року Україна зможе повністю забезпечувати свою економіку газом власного видобутку.

За базовим сценарієм Енергетичної стратегії України до 2030 року, видобуток нафти в 2015 році становитиме 3,6 млн. тонн, у 2030 р. — 4,5 млн. тонн; видобуток газу в 2015 році досягне 20,9 млрд. куб. м, а до 2013 р. зросте до 44,4 млрд. куб. м.

info-kmu.com.ua