2020-06-11

Інвестиції у власний газ можуть щорічно додавати 3% до ВВП – Ватерландер

Після того, як Україна за допомогою міжнародного співтовариства розірвала залежність від Росії і забезпечила новий п’ятирічний контракт на транзит газу, перед країною постали актуальні питання зменшення залежності від імпорту газу, збільшення внутрішнього видобутку та скорочення попиту.

Про це пише головний виконавчий директор – виконавчий директор з трансформації групи “Нафтогаз” Отто Ватерландер.

На його думку, варіант з експортом ЗПГ зі Сполучених Штатів, який розглядають як одну з альтернатив, не підходить Україні через високу вартість ЗПГ за довгостроковими контрактами.

“Економічний аспект довгострокових 20-річних контрактів на ЗПГ в Україні спірний, оскільки навряд чи довгостроковий контракт буде включати гарантовану знижку відносно європейських цін. Якби Україна зробила ставку на імпорт ЗПГ, вигода для споживачів була б меншою, а ціни на газ – вищими” , – пише топ-менеджер “Нафтогазу”.

Більш прийнятним вважає Ватерландер варіант з імпортом газу з Румунії.

“Румунії складно знайти ринки для експорту потенційно великих обсягів газу з родовищ, відкритих ExxonMobil в Чорному морі. Україна могла б безпосередньо імпортувати газ з Румунії. Тісна інтеграція українського і румунського газових ринків сприяла б підвищенню надійності поставок в обох країнах”, – вважає він. Особливу увагу, на думку виконавчого директора “Нафтогазу”, необхідно приділити розробці внутрішніх запасів.

“На 99% дільниць з доведеними запасами вже ведеться видобуток. Тому для його збільшення Україна повинна знайти нові запаси. Галузеві прогнози щодо запасів України перевищують 4 трильйони куб. м. Це втричі більше, ніж Україна запустила в розробку досі”, – пише він. Ватерландер стверджує, що інвестиції у власний газ можуть щорічно додавати 3% до ВВП.

“Для цього повинна змінитися і роль Нафтогазу. Компанія повинна стати організатором пошуку нових запасів, компанією, яка здійснює первинне інвестування, щоб довести їх обсяг, і яка залучає досвідчених інвесторів для прискорення видобутку. Протягом наступних 10 років Україна повинна залучати близько 2-3 млрд доларів інвестицій щорічно. А з освоєнням морського шельфу, ця цифра буде ще більшою”, – упевнений виконавчий директор” Нафтогазу “.

Раніше OilPoint повідомляв, що колишній старший партнер McKinsey & Company Отто А. Ватерландер призначений виконавчим директором по трансформації групи «Нафтогаз».