2006-08-23

Інтернет – забавка для багатих чи життєва необхідність сучасного суспільства? <BR><I>Огляд галузевих веб-ресурсів</I>

На початку 90-х в Україні про Інтернет не знали майже нічого, сьогодні ж практично не обходиться без постійного згадування про цей феномен останньої чверті XX сторіччя в таких засобах масової інформації, як газети, радіо і телебачення. Відбувається це з кількох причин. По-перше, Інтернет міцно увійшов у повсякденне життя багатьох людей, по-друге, він не тільки претендує, але вже зайняв певне місце серед традиційних ЗМІ.

У західному Інтернеті практично всі компанії мають власні сайти, кількість комерційної інформації та товарообіг компаній, що торгують через Мережу, росте швидкими темпами. Адже Інтернет стрімко розвивається і стає головним засобом міжнародного спілкування комерційних фірм, некомерційних організацій, друкованих засобів масової інформації та телебачення.

Без перебільшення Інтернет можна розглядати як глобальний засіб масової інформації. Можливість мати практично миттєвий доступ до всіх джерел інформації одночасно і при цьому робити індивідуальний вибір – це те, що дає нам Інтернет.

У порівнянні з друкованими електронні ЗМІ мають ряд переваг. Це – можливість негайної публікації матеріалів, завдяки чому інтернет-видання виявляються оперативнішими за газети і телебачення. Адже об‘єктивно оперативність газети обмежена терміном виходу номера, оперативність телебачення – часом виходу в ефір новин. Оперативність же електронного видання не обмежена взагалі нічим.

За останні два роки відсоток користувачів Інтернету в Україні виріс більше, ніж у півтора рази. Зараз всесвітньою павутиною користується за різним даними від 4 до 6 мільйонів українців, або до 15% населення нашої країни. Інтернет в Україні розвивається стрімкими темпами і для багатьох компаній стає не тільки невід’ємним інструментом просування товарів і послуг на ринки, а й одним із найоперативніших засобів отримання об'єктивної інформації. Сьогодні ми спробуємо зробити огляд вітчизняних Інтернет-ресурсів, пов'язаних з такими напрямками, як геологорозвідка і надрокористування. Слід зазначити, що в огляді аналізуються тільки ті сайти, що оновлюють інформацію на своїх сторінках регулярно. Таких із загальної кількості українських Інтернет-ресурсів, на жаль, виявилося не так багато, як хотілося би.

Умовно сайти можна розділити на офіційні й інформаційні ресурси.

Офіційні сайти

Офіційний сайт Верховної Ради України (http://www.rada.gov.ua/
Сайт висвітлює діяльність Верховної Ради в цілому та її комітетів зокрема. Слід відзначити оперативність подання новин та іншої інформації. Цей ресурс буде корисний, насамперед, повною базою даних законів, законопроектів, нормативних і підзаконних актів, у тому числі в галузі геологорозвідки та надрокористування.

Урядовий портал (http://www.kmu.gov.ua/)
Один із провідних Інтернет-ресурсів України. З його сторінок можна дізнатися не тільки поточні новини діяльності уряду та органів виконавчої влади різних рівнів, а й знайти корисну аналітику з різних тем, ексклюзивну фотоінформацію, скористатися потужною нормативно-правовою базою. На сайті реалізована функція пошуку й розсилання новин, представлена оперативна інформація і новини в галузі надрокористування, екології та паливно-енергетичного комплексу України.

Офіційний сайт Міністерства охорони навколишнього природного середовища України (http://menr.gov.ua/
Складається з 13 розділів, що включають у себе новини, законодавчі акти, електронну бібліотеку та ін. Інформація на сайті оновлюється досить регулярно, хоча інколи з запізненнями. Сайт містить повну і детальну інформацію про структуру і діяльність Міністерства.

Інформаційні ресурси

Укррудпром (http://www.ukrrudprom.com/)
Інформаційно-аналітичний портал, присвячений гірничо-металургійному комплексу України. Основні розділи порталу: “Новини” – сторінка, яка щоденно поновлюється і висвітлює всі значущі для галузі та економіки події: новини підприємств, фінансово-виробничі показники, зміни в законодавчому регулюванні, ситуацію на вітчизняному та світовому ринках залізорудної сировини і чорних металів, динаміку попиту, кон‘юнктуру цін, кадрові перестановки і багато іншого. “Аналітика” – ексклюзивні аналітичні матеріали журналістів і фахівців гірничо-металургійного комплексу. “Дайджест” – моніторинг публікацій у центральних, регіональних і закордонних ЗМІ. “Довідник” – каталог підприємств ГМК України, їх акціонерів, законодавча й нормативно-правова база ГМК. У цілому даний ресурс добре насичений інформаційно, матеріали в більшості розділів подаються оперативно.

GEOnews.com.ua (http://www.geonews.com.ua/)
Потужний інформаційний ресурс. Мабуть єдиний сайт в українському секторі Інтернету, який повно й оперативно подає саме галузеві новини. Тематика – геологорозвідка, надрокористування, геологія й екологія. Стрічка новин містить як українські новини, так і новини країн СНД і далекого зарубіжжя. Також варто відзначити те, що значна частина новин, представлених на сайті, власного виробництва.
У “Стрічці новин” публікуються вітчизняні та зарубіжні новини в галузі геології, геологорозвідки, надрокористування. Варто відзначити оперативність подачі інформації: періодичність оновлення стрічки – до 30 разів на день.

Рубрика “Дайджест” містить у собі щоденний моніторинг україно- та російськомовних періодичних друкованих та електронних видань на теми геологорозвідки і надрокористування.

В “Ексклюзиві” публікуються актуальні інтерв‘ю з працівниками геологорозвідувальної й суміжних галузей, керівниками підприємств, представниками законодавчої та виконавчої влади.

У “Календарі” розміщено розклад галузевих заходів, які проводяться в Україні та інших країнах близького і далекого зарубіжжя.

Сайт Geonews.com.ua надає унікальну можливість розмістити свою новину на сторінках ресурсу. Ще один плюс на сьогодні – всі матеріали сайту безкоштовні й перебувають у вільному доступі.

Нафта, газ та нафтопродукти в Україні (http://www.ukroil.com.ua/)
Даний сайт цікавий, насамперед, своїми аналітичними матеріалами. На сайті також представлена стрічка новин нафтогазового комплексу України. Передбачено опцію додавання своїх новин, працює форум для обговорення актуальних проблем галузі. Даний ресурс містить у собі 14 рубрик, серед яких “Нафтові котирування” та “Експорт новин”.

Паливно-енергетичний комплекс України (http://energo.net.ua/)
Структурою даного сайту передбачено рубрики “Новини”, “Статистичні дані”, “Публікації”, “Оголошення” та інші. У розділі “Новини” публікуються оперативні матеріали в галузі енергетики, новини компаній, новини проекту. “Каталог” містить у собі перелік підприємств галузі, учасників проекту, пропозиції та прайси, видання для енергетиків. На сайті представлено статистичні дані про роботу галузі, інші відомості про енергетичну галузь України. Розділ “Публікації” складається з огляду публікацій у ЗМІ. У цьому розділі також можна знайти статті та публікації галузевих видань. Хоча слід зазначити, що інформація в даному розділі на час проведення огляду давно не оновлювалася. На сайті працює дошка оголошень, фотогалерея, підписка на новини.

ПЕК (http://www.tek.web-standart.net/)
Даний Інтернет-ресурс по суті є дзеркалом однойменного періодичного видання. На сайті працює стрічка новин. Новини оновлюються оперативно, що дозволяє бути в курсі подій паливно-енергетичного комплексу України та країн СНД. Стрічка новин в основному наповнюється передрукованими з інших видань інформаційними повідомленнями. Решта матеріалів сайту доступна тільки в ознайомлювальній версії.

Форум нафтогазового комплексу України (http://www.ngbi.com.ua/)
Досить бідний за інформаційним наповненням сайт. Присутня стрічка новин, але оновлюється вона нечасто. Решта матеріалів та сервісів доступні тільки після реєстрації та за окрему плату. Платні розділи включають у себе “Порядок оформлення документів”, “Нерозподілені обсяги газу та обсяги газу в ПСГ”, “Оголошення про потребу та надлишок газу”. Інформація по підприємствах дещо застаріла. Зате є великий перелік корисних посилань на тематичні веб-ресурси.

Завершуючи огляд, хотілося б підвести деякі попередні підсумки. Попередні тому, що віртуальний інформаційний простір України перебуває усе ще в “дитячому віці”, але прогрес не стоїть на місці. Кількість галузевих електронних ЗМІ вже досягла нормального рівня, тепер залишається підвищувати якість подання інформації, працювати над оперативністю подачі матеріалів і популяризацією сайтів. Однак при всіх недоліках Інтернет як інструмент отримання інформації в Україні набирає обертів, а значить будуть нові проекти та ідеї. Отже, буде підвищуватися і роль Інтернету в суспільстві, що безумовно посприяє сталому розвитку як геологічної науки і практики, так і бізнесу.