2021-02-05

Інсайти від Юлії Бурмістенко

В рамках онлайн-події Юлія Бурмістенко, радниця Генерального директора ДТЕК з міжнародних зв’язкыв, підготувала найважливіші інсайти щодо основних тем панельних дискусій: відновлення економік після пандемії та необхідність перезавантаження, боротьба зі зміною клімату та ін. 

1. Зміна клімату та вуглецева нейтральність

Для України Green Deal - це унікальна можливість перебудувати свою пост-радянську економіку і дотягнутися до рівня європейських країн. Зокрема, Європа вбачає в Україні потенційного лідера водневої енергетики. 

Міста є ключовими в контексті боротьби зі зміною клімату. Ключові цифри: міста займають 2 % Земної поверхні, в них проживають 50 % населения, на міста приходиться 75 % енергоспоживання, і 80 % викидів також належать їм.

ВЕФ приділяє багато уваги цій темі, зокрема створена програма Net Zero Carbon Cities. Нещодавно її учасники оприлюднили звіт Net Zero Carbon Cities: An Integrated Approach, в якому є рекомендації, як зробити міста зеленішими, здоровішими та більш сталими.

2. Прискорення переходу до чистої енергії

Комісарка ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон зазначила, що для «зеленого переходу» потрібна політична воля, технологічні рішення та стабільне фінансування. Енергоефективність повинна підвищуватись, а від використання викопного палива треба відмовлятись. Пані Сімсон підкреслила, що clean transition є основою плану ЄС з відновлення економіки (і кожен національний план відновлення повинен спрямувати щонайменше 37 % коштів на питання, пов’язані з кліматом). Щоб допомогти і сприяти сталому інвестуванню, запускається таксономія – система, яка визначає пріоритети для інвестування. ВЕФ оголосив про початок розробки спільного звіту з Міжнародною енергетичною агенцією та Світовим Банком щодо необхідності мобілізації інвестицій в економіки, що розвиваються. В рамках партнерства з ВЕФ ДТЕК також планує долучитися до цієї ініціативи. 

3. Міжнародне співробітництво

Пані Меркель теж підкреслила, що існує ризик, що в результаті пандемії всі країни будуть намагатись зосередитись на тому, що відбувається всередині країни, що буде розвиватись ізоляціонізм. Саме тому мета Німеччини полягатиме в тому, щоб всупереч цим трендам не скорочувати витрати на співробітництво з третіми країнами.

Це дуже добрий знак для України, оскільки минулого року було започатковано енергетичне партнерство між Україною і Німеччиною. Ця співпраця передбачає реалізацію стратегічно важливих проєктів з реструктуризації вугільної галузі, справедливої трансформації вугільних регіонів, розвитку відновлюваної енергетики, зокрема, водневої, і підвищення використання технологій енергоефективності у всіх секторах економіки.

Детальніше за посиланням