2018-07-13

Харківська обласна рада пропонує зміни до Бюджетного кодексу

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов підписав лист на адресу Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради України із пропозицією спрямувати надходження 5% рентної плати за користування надрами до спеціального фонду місцевих бюджетів.

У листі зазначено, що за підсумками круглого столу «Ключові пріоритети реформи видобувного сектору» 18 червня 2018 року, який проходив за участі представників профільних парламентських комітетів, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства екології та природних ресурсів, Держслужби геології та надр, ПАТ «Укргазвидобування» були висловлені пропозиції учасників та визначені потреби місцевих бюджетів.

«Вважаємо за доцільне внести зміни до Бюджетного кодексу України а саме: вилучити пункти 41 і 42 статті 61, пункт 41 статті 66 та пункт 31 статті 69, спрямувавши надходження рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату до спеціального фонду місцевих бюджетів (стаття 71 Бюджетного кодексу України), що дасть можливість більш ефективного використання цих коштів, у тому числі на забезпечення розвитку дорожнього господарства», - йдеться у листі.

Голова обласної ради Сергій Чернов вже вказував на недосконалість чинного механізму зарахування до місцевих бюджетів коштів рентної плати за користування надрами. «Для того, щоби вона надходила до місцевих бюджетів, ми йшли не один рік. В кінцевому результаті Уряд підтримав регіони, були внесені відповідні зміни в законодавство. Але ці кошти ми тепер не бачимо, вони, образно кажучи, розчиняються, спрямовуючись до загального фонду бюджету. Попередньо планувалося, що вони будуть зараховуватись до спецрахунку і ми в області розраховували близько півмільярда гривень щорічно направляти на інфраструктурні проекти, зокрема ремонт доріг. Тепер же із загального фонду за рахунок цих коштів виплачується заробітна плата, оплачуються енергоносії. Мінфін в свою чергу бачить, що у нас є певне джерело, зменшує на цю суму субвенцію. Коло замикається і втрачається сенс в цьому додатковому ресурсі, якого насправді немає», - зазначив раніше Сергій Чернов.