2005-05-24

Гігантський зсув на україно-молдовському кордоні

Значна частина Новоселицького району Чернівецької області стоїть на карстових порожнинах океанічного походження. Тут знаходиться всесвітньо відома карстова печера Попелюшка. Ще й досі фахівці-спелеологи достеменно не вивчили десятки кілометрів печер під землею поблизу україно-молдовського кордону. Зокрема, під одним із найбільших сіл Новоселицького району Подвірним.

Як стверджують геологи, частина села розташована на тілі давнього стабілізованого зсуву катастрофічного масштабу прояву. Майже чотири роки тому зсувний процес у районі струмка Пацак знову активізувався. Сунеться величезна ділянка землі, на якій зведено житлові будинки. На лівому схилі на вул. К. Маркса у карстове провалля впав будинок. Тоді, на щастя, ніхто не постраждав. Тепер зона катастрофи охопила близько 25 га і 15 будинків. Щовечора, лягаючи спати, жителі села не впевнені, що вночі хата не провалиться під землю. Валерій Кабанов (на знімку) вклав у ремонт будинку понад 10 тисяч гривень. Обтягнув хату залізними стяжками з арматури. Це не допомогло - стіни потріскалися, у вітальні проломилася бетонна підлога. Ще гірша ситуація у сусідки Зінаїди Олієвської. За словами її зятя Віталія, щороку в ремонт будинку вкладають 3-5 тисяч гривень. Проте, за висновками експертів, ремонту будинок уже не підлягає.

У березні 2005 року Чернівецька філія ВАТ "Геотехнічний інститут" провела обстеження ділянки в районі вул. Прохоренка у селі Подвірне. Навіть з обережних висновків керівника філії В. Полевецького вимальовується дуже невтішна картина. Наведемо кілька цитат із листа, який було адресовано голові Новоселицької райдержадміністрації Тодорові Ревезі: "Зараз простежуються шість зсувних блоків. Висота схилу в межах зони активізації близько 40-50 м. Площа території, яку охоплює нинішня фаза активізації, може сягати майже 25 га. Середня потужність грунтової товщі, що зазнає зсувних зміщень, може перевищувати 10 м. Виходячи з наведеного, об'єм зсувних мас у межах ділянки нинішньої активізації може перевищувати 1 млн. м, що класифікує процес як зсув величезного масштабу. Майже весь лівий схил долини в межах села в значній частині зазнає підтоплення підземними водами. Дно долини струмка Пацак майже по всьому фронту села, за даними архівних матеріалів, закладене в прокарстованій товщі гіпсів".

Згідно з наведеним, екстремальні умови, процеси, що розвиваються, несуть реальну загрозу руйнування будинків та споруд і загрозу життєдіяльності населення.

На підставі лише однієї теперішньої рекогносцировки в таких складних інженерно-геологічних умовах неможливо однозначно встановити причини, що призвели до поновлення зсувної діяльності в межах обстежуваної ділянки. Хоча, як розповідають жителі села, все почалось через неконтрольований видобуток гіпсу з кар'єру "Крива" у Молдові. Це підтверджує і експертиза. Цитую: "На гідравлічні умови долини та її схилів впливає депресійна яма внаслідок водопониження в гіпсовому кар'єрі "Крива". Через це у деяких жителів села Крива у криницях давно нема води. Де вона поділася? Ймовірніше за все, пішла у карстові печери.

Комісія з питань надзвичайних ситуацій райдержадміністрації звернулася до народних депутатів від округу Михайла Бауера і Михайла Мельничука з проханням посприяти у виділенні коштів на усунення наслідків та попередження можливих надзвичайних ситуацій. А поки що існує загроза не тільки житлові, а й життю людей.