2018-05-29

Генеральна прокуратура України пред’явила позови про визнання недійсними спеціальних дозволів на користування надрами, виданих без проведення аукціону

Конституцією України встановлено, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу.

Згідно з приписами чинного законодавства видобування корисних копалин повинно здійснюватися виключно після отримання спеціального дозволу на користування надрами, який за загальним правилом отримується на конкурентних засадах і лише, як виняток, без проведення аукціону, але тільки для тих суб’єктів господарювання, які вже мали відповідні дозволи і вклали власні кошти у геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку родовищ корисних копалин.

Генеральною прокуратурою України під час перевірки встановлено, що спеціальні дозволи на користування надрами без проведення аукціону Держгеонадрами України у деяких випадках надаються з порушеннями вимог чинного законодавства. 

Зокрема, це стосується двох товариств з обмеженою відповідальністю, які у 2017 році отримали спеціальні дозволи на геологічне вивчення нафтогазоносних надр з подальшою промисловою розробкою Свистунківсько-Червонолуцького родовища та видобування літієвих руд Шевченківського родовища відповідно без проведення аукціону.

Зазначені товариства не були надрокористувачами цих родовищ, а тому не мали права на отримання спеціальних дозволів у пільговому порядку. 

Крім того, вказаними товариствами здійснено лише апробацію в Державній комісії України по запасах корисних копалин, тоді як Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами обов’язковою умовою передбачає ще додаткове затвердження в цій комісії підрахунку запасів корисних копалин, що ними виконано не було.

Таким чином, унаслідок неправомірних дій Держгеонадр України та її структурних підрозділів зазначені товариства незаконно отримали можливість видобувати корисні копалини.

З огляду на викладене Генеральною прокуратурою України подано позовні заяви до Держгеонадр України та вказаних ТОВ про визнання протиправними і скасування наказів про надання спеціальних дозволів на користування надрами, а також визнання цих дозволів недійсними.

Наразі окружним адміністративним судом м. Києва відкрито провадження у вказаних справах.