2013-02-20

Газова угода з Chevron може не відбутися

Chevron оптимістично оцінює перспективу підписання з Україною угоди про видобуток сланцевого газу, але вважає, що переговори не можуть тривати вічно.

Про це заявив регіональний представник компанії Пітер Кларк, пише Reuters.

"Якщо переговори не призводять до угоди через рік, півтора чи два роки - не знаю за який час - одна або інша сторона втрачає терпіння і говорить: здається, у нас не вийде домовитися, давайте не будемо витрачати час", - сказав він.

У травні 2012 року Київ, що прагне знизити залежність від імпорту дорогого російського газу, вибрав іноземних партнерів у видобутку сланцевого газу.

Переможцем конкурсу на розвідку та освоєння Олеського родовища на заході країни стала компанія Chevron, Юзівського на сході - Shell.

Угода про розподіл продукції з Shell була підписана в січні 2013 року.

Американська Chevron поки не може подолати один з необхідних підготовчих етапів - отримати згоду рад Львівської та Івано-Франківської областей, на території яких знаходиться Олеське родовище і де проект зіткнувся з жорсткою критикою місцевих політиків і захисників навколишнього середовища.

Підписання угоди про розділ продукції дозволило б Chevron почати розвідувальне буріння на родовищі, щоб оцінити потенційні запаси і ризики для навколишнього середовища.

За словами Кларка, він і найняті Chevron фахівці провели зустрічі з жителями, щоб розвіяти страхи з приводу шкідливого впливу видобутку сланцевого газу на природу, розповісти про розвиток інфраструктури і створення сотень нових робочих місць при реалізації проекту.

"Ми хочемо, щоб населення західної України підтримувало цей проект, інакше для нас буде практично неможливо працювати там", - сказав Кларк.

На питання, чи буде підписано угоду до кінця року, він відповів: "Я не знаю".

"Є багато ризиків в цьому проекті. Перший і найочевидніший – чи достатньо там газу, щоб добувати його в комерційних обсягах", - сказав Кларк.

Економічна правда