2021-11-18

Європейські політики обговорили ключові ініціативи у сфері використання критичної сировини

Триває восьма щорічна конференція високого рівня щодо європейського партнерства та інновацій у галузі критичної сировини. Захід розпочався 15 листопада 2021 року та проходить у межах шостого «Тижня критичної сировини».  Про це повідомляється на сайті Держгеонадр

Серед тем конференції: відновлення та зелений перехід, партнерство торгівля, інновації технології, інвестиції. Другу панель, присвячену інноваціям і технологіям відкрив Віце-президент Європейської Комісії Марош Шефчовіч. Він зазначив, що нині для виготовлення батарей ЄС може забезпечити потреби лише на 1% завдяки власному видобутку корисних копалин, решта імпортується, здебільшого з Китаю. Очікується, що найближчим часом значно зросте попит на літій та кобальт. Розповів про постачання критичної сировини, а також переробку відходів, що містять метали, для подальшого їх використання при виготовленні батарей.

Захід зібрав широке коло зацікавлених сторін, які у гібридному форматі обговорюють політичні, регуляторні ініціативи у сфері використання критичної сировини, а також тенденції, інновації та напрацювання в галузі. Серед учасників конференції політики, науковці, представники бізнесу, що задіяні в галузі видобутку, збагаченні, переробці сировини, виготовленні акумуляторів та інноваційних технологій. До міжнародного спеціалізованого заходу долучився Голова Держгеонадр Роман Опімах.

Реалізація проєктів у галузі критичної сировини та батарей за підтримки міжнародних інвестицій дозволить Україні інтегруватися в сучасні високотехнологічні процеси з видобутку, збагачення та виготовлення «металів майбутнього» для забезпечення сталого «зеленого переходу».