2021-10-13

Європа та Азія відвертаються від газу

У зв'язку з рекордним рівнем цін на газ підприємства переходять на нафтове паливо, в більш довгостроковій перспективі стрибок цін на може обмежити поставки ЗПГ на ринки, що розвиваються.

Найбільший енергетичний концерн Німеччини E.ON більше не укладає договорів з кінцевими споживачами на постачання газу через зростання цін на паливо. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті компанії.

Промисловий комплекс ЄС змушений відмовлятися від цього енергоносія. Частково або повністю зупинилися майже всі заводи з виробництва аміачних добрив, знижує споживання і металургійна промисловість, генерація. За даними Engie EnergyScan, у вересні показники споживання газу в Європі в порівнянні з показниками першого місяця осені 2019 року, коли ще не було кризи, знизилися на 5 %, а в перші десять днів жовтня - на 12 %. Як свідчать оперативні дані Gas Infrastructure Europe, за добу 11 жовтня закачування перевищило відбір усього на 20 %, а загальний рівень запасів по ЄС додав всього 0,02 процентних пункту.

Судячи з усього, відмовлятися від газу почали і в Азії. Глава TotalEnergies Патрік Пуянне в рамках конференції Evolen в Парижі нагадав, що попит на нафтове паливо зростає: «Те, що відбувається з газом, може турбувати деякі країни з економікою, що розвивається в Азії. Деякі азіатські країни в даний час повертаються до використання нафтового палива, що може вплинути на ринок нафти».

Пуянне зазначив, що в більш довгостроковій перспективі стрибок цін на природний газ може обмежити поставки зрідженого природного газу на ринки, що розвиваються, такі як Пакистан, В'єтнам, Бангладеш та Індія. Він вважає, що це може спонукати покупців перейти до довгострокових контрактів замість того, щоб піддаватися волатильності на спотовому ринку.