2021-04-12

Європа скоротила споживання і видобуток газу

Споживання природного газу в країни Європейського Союзу за підсумками 2020 року знизилося на 3 % в річному зіставленні (до 394 млрд кубометрів). При цьому в IV кварталі минулого року показник виріс на 1,3 % в річному зіставленні після падіння на 10 % в II кварталі і стагнації в III кварталі.

«Споживання газу стримувалося відносно м'якою погодою в IV кварталі, однак широко поширена практика віддаленої роботи могла сприяти загальному зростанню в житловому секторі», - зазначається в звіті ЄК по європейських газових рнках. 

Також повідомляється, що видобуток газу в ЄС в минулому році впав майже на 23 %, склавши 54 млрд кубометрів. За підсумками IV кварталу виробництво газу в європейських країнах впало на 15 % в річному вираженні - до 14 млрд кубометрів.

Раніше представник керівництва генерального директорату ЄК з питань енергетики заявила, що споживання природного газу в Європі до 2050 року має скоротитися на 66-71 % в порівнянні з рівнем 2015 роком, підкресливши, що газ займає важливе місце в європейському енергобалансі , проте в майбутньому його роль повинна знизитися.