Ера сланцевого буму в США наближається до кінця

Усього одне-два десятиліття найбільші сланцеві компанії США зможуть продовжувати видобуток на стабільному рівні, якщо буритимуть продуктивні свердловини, як це відбувалося в період пандемії, пише The Wall Street Journal. Якщо ж сланцевики підвищуватимуть видобуток на 30 % на рік, як це було в Пермському басейні в допандемійний період, то найбільш продуктивні ділянки будуть вичерпані лише за кілька років.

Газета наводить прогноз глави Pioneer Скотта Шеффілда, згідно з яким нафтовидобуток США зростатиме приблизно на 2-3 % на рік, навіть якщо ціни на нафту триматимуться в діапазоні $70-100 за барель.

Однак, за даними WSJ, багато нафтових компаній у США вважають, що темпи зростання видобутку ніколи не досягнуть допандемійних рівнів, що становили 30 % на рік. 

Якщо п'ять найбільших сланцевих компаній – EOG Resources Inc., Devon Energy Corp., Diamondback Energy Inc., Continental Resources Inc. та Marathon Oil Corp. — продовжать добувати нафту такими ж темпами, їх запасів на родовищах вистачить приблизно на десять років чи більше. Якщо видобуток зростатиме на 15 % на рік, то запаси нафти у родовищах цих компаній будуть виснажені через шість років, резюмує газета.