2004-09-03

Електросвітло в кінці загазованого вибою

На донецькій шахті імені Засядька метан примусили працювати

У липні столична компанія "Сінапс" розпочала монтаж на шахті імені Засядька перших чотирьох агрегатів для виробництва електроенергії з шахтного газу. І після початку експлуатації системи, що запланована в четвертому кварталі поточного року, отриману тепло- та електроенергію є намір використовувати для потреб виробничих комплексів шахти і навіть житлових масивів обласного центру.

Одвічний супутник вуглевидобутку, метан, на жаль, не раз ставав першопричиною підземних трагедій. Тільки на тій же шахті імені Засядька потужні вибухи на кілометровій глибині забрали чимало людських життів. Отож, аби зробити безпечнішою роботу гірників, дегазацією вугільних пластів на підприємстві займаються вже чотири роки. Причому на відміну від досвіду інших країн, де на дегазацію шахт виділяються державні кошти, засядьківці поки використовують власноруч зароблені гроші. Досі дегазація обійшлася гірникам у 200 мільйонів гривень, а для реалізації всієї програми потрібно понад 700 мільйонів.

Фактично упоравшись зі своєрідною "програмою-мінімум", що передбачає дегазацію пластів, на шахті тепер поступово відмовляються від практики банального викидання метану в атмосферу. І після пуску перших енергетичних установок вугледобувне підприємство даватиме "на-гора" ще й теплову та електричну енергію. Причому якщо з часом вдасться ввести в експлуатацію всі 22 когенераційні системи, цей проект за сумарною потужністю енергетичних установок претендує на першість не тільки в Україні, а й у всьому світі.