2004-08-24

Економіка. Сектор газу побіля Гадяча відкрився

Днями на розташованому в Гадяцькому районі Куличихинському нафтогазоконденсатному родовищі відкрито установку сайклінг-процесу. Суть технології сайклінг-процесу, розробленої у США у вісімдесятих роках, полягає у постійному закачуванні в родовище сухого газу по спеціальних нагнітальних свердловинах. У пластах родовища газ насичується конденсатом, піднімаючи його на поверхню експлуатаційними свердловинами. На установці комплексної підготовки газу родовища конденсат відокремлюють від газу та спрямовують на переробку. Очищений та осушений газ знову закачують у родовище. Кошти у розмірі 11 мільйонів гривень, витрачені на введення установки в експлуатацію, окупляться за півтора року.

Куличихинське родовище відкрили ще у 1976 році. Проте у зв'язку з високим вмістом у запасах родовища газового конденсату його розробка без застосування передових технологій видобутку була б неефективною. Тому пробурені свердловини було законсервовано. Після того як протягом 2002-2003 років на родовищі спорудили установку сайклінг-процесу, це відкрило шлях до його повноцінного освоєння. Коли ж врахувати, що Куличихинське родовище з розрахунковим десятирічним терміном експлуатації є одним із найперспективніших, то запроваджені на ньому новації уже в найближчому майбутньому "капатимуть" вагомими прибутками. Упродовж десяти років експлуатації сайклінг-процесу з цього родовища планується додатково видобути 320 тисяч тонн газового конденсату.

Те, що на Полтавщині "лежало" ледь не на поверхні, "висмоктали" з надр ще за радянських часів. Тепер же треба, образно кажучи, і "зариватися" вглиб. Скажімо, запаси сусіднього Яблунівського родовища доведеться діставати фактично з-під річкового дна через артерії так званих похило спрямованих свердловин із трьох намивних майданчиків. Бо ж тамтешній "клондайк" вгніздився в заплаві Сули. Дочірнє підприємство "Полтавагазвидобування" вже почало буріння двох таких свердловин. Знадобиться ж їх близько трьох десятків. Водночас реалізація проекту "підняття на-гора" важковидобувних вуглеводнів у східній частині Яблунівського родовища збільшить щорічний "ужинок" вітчизняного газу на 1 мільярд кубометрів, конденсату і нафти - на 65 тисяч тонн.