2021-09-15

Екоактивісти звинуватили банки, що фінансують виробників нафти і газу, у лицемірстві

Barclays Plc і Deutsche Bank AG входять в число 17 банків, звинувачених активістами в області кліматичного права в «лицемірстві» в зв'язку з роботою, пов'язаною зі спірним нафтовим родовищем в Північному морі. Про це повідомляє Bloomberg.

ClientEarth, лондонська група юристів, яка займається екологічними питаннями, звернулася до кредиторів з проханням обґрунтувати фінансові або консультаційні послуги, які вони надають Royal Dutch Shell Plc і Siccar Point Energy, двом компаніям, які стоять за проєктом нафтового родовища Cambo.

Юридична благодійна організація заявила, що ведення бізнесу з суб'єктами, що займаються викопним паливом, «є насмішкою» над зобов'язаннями банків з боротьби зі зміною клімату, такими як приєднання до Банківського альянсу Net-Zero і колективного зобов'язання з боротьби зі зміною клімату.

«Ви не можете стверджувати, що переходите до нульового показника, і в той же час підтримувати клієнтів, які очолюють ризикований нафтогазовий проект, явно суперечить цілям за нульовими викидами», - сказав Джеймі Сойєр, юрист ClientEarth.

Проеєкт нафтового родовища Cambo піддався жорсткій критиці з боку активістів, які стверджують, що освоєння приблизно 170 млн бар. запасів на родовищі є несумісним з британською політикою досягнення нульових викидів вуглецю до 2050 року. Підготовчі роботи для родовища Cambo були відкладені на рік.

Client Earth попередив, що крім юридичних ризиків, залучені в підтримку нафтогазових компаній банки можуть опинитися під тиском інвесторів, які потребуватимуть відмови від фінансування проєкту Cambo.