2013-01-31

Едуард Ставицький: Тільки за рахунок Юзівської площі можна збільшити видобуток сланцевого газу вдвічі

Співпраця з компанією Shell у видобутку сланцевого газу в найближчі п'ять років може дозволити Україні повністю забезпечувати себе газом. Про це 30 січня на брифінгу в Будинку Уряду розповів Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

Міністр нагадав, що нещодавно підписано Угоду про розподіл продукції, що видобуватиметься в межах Юзівської ділянки із корпорацією Royal Dutch Shell. Від української сторони угоду підписав Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, з боку нідерландської Royal Dutch Shell – головний виконавчий директор енергетичної компанії Пітер Возер. На церемонії підписання були присутні Президент України Віктор Янукович та Прем’єр-міністр Королівства Нідерланди Марк Рут.

За словами Едуарда Ставицького, енергетичне майбутнє України - за нетрадиційним газом. 2 роки тому в Давосі відбулася перша зустріч Віктора Януковича та Пітера Возера. Тоді було прийнято рішення про можливе співробітництво. Минуло 2 роки від перших переговорів, і Україна має підсумкову угоду. Саме компанія Shell запропонувала підписати договір у Давосі, адже, по суті, з Давосу все починалося.

«За цей час спільно з великими транснаціональними компаніями було розроблено формат співпраці, зокрема внесено зміни до законодавства. Було розроблено більше 20 законодавчих та підзаконних нормативно-правових актів, серед яких: Закон України «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року» від 21.04.11 № 3268-VI, постанови Кабінету Міністрів України, що стосуються укладання угод про розподіл продукції. Прийняття нової редакції Кодексу України про надра також сприятиме створенню прозорого інвестиційного середовища у сфері надрокористування», - зазначив Міністр енергетики та вугільної промисловості.

Нагадаємо, 23 лютого 2012 року Державна служба геології та надр України оголосила конкурси на укладення угод про розподіл продукції (УРП), що видобуватиметься в межах Юзівської площі (Харківська і Донецька обл.) згідно з постановою Кабінету Міністрів України. Загальна площа Юзівської ділянки становить 7886 кв. кілометрів.

Претендентів було два: ТНК-ВР і Shell. Під час проведення конкурсу було забезпечено рівні умови для всіх учасників конкурсу та конфіденційність.

Згідно з договором, на першому етапі компанія взяла на себе інвестиційні зобов'язання в сумі 410 млн. доларів, які будуть витрачені на геологорозвідку. Перші результати мають бути отримані до 2015 року. А вже підтверджені запаси дадуть реальну картину щодо промислового видобутку на даному родовищі. За оптимістичним сценарієм, це 20 млрд. куб. м газу в рік, за песимістичним – 10 млрд. куб. м газу в рік. Shell володіє серйозними, одними з кращих у світі технологіями, які дозволяють витягати газ зі щільних колекторів. При виході на промисловий видобуток обсяг інвестицій складе не менше 10 млрд. доларів.

«Україна за балансом 2012 року споживає 45-46 млрд. куб. м. Власний видобуток становить близько 20 млрд. куб. м на рік. При оптимістичному сценарії тільки за рахунок Юзівської площі ми можемо збільшити видобуток в 2 рази», - зазначив Едуард Ставицький.

«Окрім цього, вже найближчим часом мають бути підписані два договори по Олеському родовищу та Скіфській площі Шельфу Чорного моря. Договори наразі перебувають на стадії узгодження», - поінформував керівник Міненерговугілля.

Також Едуард Ставицький повідомив, що вже відпрацьована конкурсна документація площі Слобожанської (Харківська область), а також площі у Полтавській та Дніпропетровській областях. «Буде проведено конкурси також по двох площах Шельфу Чорного моря - Форос і Таврія. Ми ведемо переговори з великими інвесторами щодо розробки мілководного шельфу», - додав він.

Урядовий портал