2007-08-09

Джарти не до жартів

Міністерство охорони навколишнього природного середовища 6 серпня провело черговий аукціон з продажу спеціальних дозволів (ліцензій) на право користування надрами. На торги було виставлено лише 6 дозволів – антирекорд поточного року. Проте результати перевершили всі очікування: в казну має надійти аж 11 млн. 708,8 тис. грн. Однак, незважаючи на суперрезультат, питань до відомства Василя Джарти стало ще більше.

Ще до старту торгів з них було знято дві ліцензії на геологічне вивчення і дослідно-промислову розробку двох нафтогазоносних родовищ. Ними стали багатостраждальні Ярилгацьке і Чорноморське родовища, які Міністерству не вдалося реалізувати на першому в 2007 році аукціоні 11 червня.

За офіційною версією, основною причиною такого рішення стала відсутність заявок. Цікаво, що стартові вартості цих ліцензій були найвищими на минулому аукціоні. А саме – 750,81 тис. грн. і 758,43 тис. грн.

Відтак постає логічне питання щодо ефективності організації торгів відібраною Мінприроди в конкурсному порядку компанією ТОВ "Мультисервіс". Дуже дивно, що такі ласі ліцензії виставлялися на торги двічі, а претендентів на їхню покупку так і не знайшлося. Адже була можливість купити їх за номіналом…

У результаті, відповідно до порядку проведення в 2007 році аукціонів з продажу ліцензій, затвердженого постановою уряду №611 від 4 квітня 2007 поточного року, дані родовища повинні бути включені до фонду нерозподілених ділянок надр.

Подальша доля цих ділянок не зовсім зрозуміла. Експерти не виключають, що згодом, виходячи з територіального принципу, їх можуть передати дочці НАК "Надра України" "Кримгеології", про сумнівну діяльність якої "ЕП" вже писала.

Нагадаємо, за даними КРУ, ДК "Кримгеологія" в 2006 – першому кварталі 2007 року продавало видобуту ним нафту за цінами, що нижче собівартості її видобутку. При цьому компанія отримала збитків на 1,1 млн. грн. Крім того, за несвоєчасну сплату податків у бюджет їй нараховано більше 1,4 млн. грн. штрафних санкцій.

Що ж до самих торгів, то вони пройшли досить жваво. Чотири ліцензії, що залишилися, були реалізовані з надприбутком, чого практично не спостерігалося на попередніх торгах. Так, найдорожчою, серед реалізованих на аукціоні, виявилася ліцензія на геологічне вивчення і ОПР Іванівського родовища первинних каолінів, ціна якої в ході торгів зросла в 14,4 рази: з 257,9 тис. грн до 3 млн 707,9 тис. грн. Решта ліцензій була реалізована трохи дешевше, проте зміни ціни реалізації по відношенню до стартової виглядають приголомшливо.

Так, ліцензія на геологічне вивчення з ОПР ділянки "Маславська-3" з покладами граніту в ході торгів зросла аж в цілих 248 разів, до 2 млн. 500,1 тис. грн… Спецдозвіл на геологічне вивчення з ОПР ділянки "Горбульовська Південна" з покладами лабрадориту в 2002 рази, до 2 млн. 500,4 тис. грн. Показово, що придбав ці ліцензії один і той же покупець.

Проте кульмінацією став останній лот, на який претендували відразу чотири претенденти. Не гаючи часу, один з них запропонував ціну за ліцензію на геологічне вивчення з ОПР трьох ділянок родовища граніту Кишинське-2 в 41 раз вище за стартову: 3 млн. грн, і став її щасливим власником.

Аналізуючи результати торгів, спостерігачі схильні розглядати дві основні версії такого значного зростання цін. Перша – стартова вартість ліцензій, що виставляються, значно занижена, і зростання цін об'єктивне. Друга – значне зростання вартості ліцензій в ході торгів викликане особистими амбіціями конкурентів, які часто не можуть надалі виплатити задекларовану суму.

Підтвердженням другої версії є ситуація, що склалася з ліцензією на геологічне вивчення з ОПР Ржавецького майданчику з покладами природного газу, реалізованою на першому аукціоні. Нагадаємо, що її володарем стала компанія "Дельта-Капітал", що підвищила ціну із стартових 614 тис. грн., до 40 млн. грн. Хоча, за оцінками фахівців, її вартість не перевищує 4-6 млн. грн. В результаті, протягом подальших 30 днів переможець аукціону не вніс всієї належної до оплати суми, і втратив право на отримання спецдозволу, а переможцем аукціону був оголошений наступний покупець, що запропонував близько 1,6 млн. грн. Відтак загальна сума, отримана на аукціоні, скоротилася із 63 млн. грн. до близько 25 млн. грн., і це – за 15 ліцензій.

Експерти не виключають, що ситуація і з переможцями останнього аукціону може піти за аналогічним сценарієм.

Водночас, якщо вдатися до підрахунків, то за результатами трьох аукціонів Мінприроди вдалося заробити лише майже 53 млн. грн. Спираючись на одну з останніх заяв першого заступника голови Мінприроди Сергія Глазунова, що відомство має намір виручити 150 млн. грн. від продажу ліцензій в 2007 році, ці плани виглядають просто нереальними. Заробити на надрах і в цьому році державі не вдасться.