2006-07-03

Досвід, фінанси і робоча програма -

Як відомо, наприкінці минулого, 2005 року було оголошено конкурс на право укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря. Кабінет міністрів погодився з пропозицією Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції і визнав переможцем компанію “Венко Інтернешнл лімітед” – дочірню компанію “Венко енерджи компані” (Делавар, США) (розпорядження Кабміну від 19.04.2006 р. N 210-р).

На питання “Продуктивного горизонту” відповідає представник "Венко Інтернешнл лімітед" в Україні Джим Баун.

Як Ви оцінюєте перспективи роботи Компанії "Венко" на Прикерченській ділянці надр? З якими труднощами може зіштовхнутися Ваша Компанія?

Компанія "Венко" переконана, що на Прикерченській тендерній ділянці надр буде розвідано великі запаси нафти та газу. Стосовно труднощів, то вони будуть такі ж самі, як при звичайній розвідці та видобутку, плюс вплив такого чинника, як робота на глибоководній ділянці. Досвід "Венко", здобутий компанією в Африці, показав, що ці проблеми можна вирішити.

Який досвід роботи має Ваша Компанія в реалізації подібних проектів? Чи виконуються схожі проекти в інших країнах? Які саме?

Компанія "Венко" має величезний успішний досвід роботи на глибоководних ділянках вздовж Африканського узбережжя, де компанія має ліцензії на ділянки, площу яких можна умовно порівняти з усією територією української глибоководної частини Чорного моря. "Венко" працює на глибоководних проектах у Марокко, Кот-д'Івуар, Екваторіальній Гвінеї, Габоні та на Мадагаскарі.

Чи можете спрогнозувати, коли Компанія отримає перші вуглеводні на Прикерченській ділянці?

Перші відкриття вуглеводнів можуть бути зроблені до кінця 2007 р., але встановлення обладнання глибоководного видобутку вимагатиме більше часу, можливо, до кінця 2009 чи 2010 року.

Які фактори стали, на Ваш погляд, вирішальними при обранні саме "Венко" переможцем конкурсу?

Це питання широко обговорювалося в публікації щотижневика "Дзеркало тижня" (№ 17, від 29 квітня – 12 травня 2006). Це було інтерв'ю з одним із заступників української Міжвідомчої комісії, яка проводила тендер. Самі представники компанії "Венко" згодні з точкою зору, висловленою у цій статті паном Ігнащенком, заступником міністра економіки України. Ключовими чинниками, що сприяли обранню компанії "Венко" переможцем, стали її величезний досвід глибоководного буріння, найкращий доступ до фінансів та дуже агресивна робоча програма.

На якій стадії сьогодні знаходиться розробка Угоди про розподіл продукції?

Нині "Венко" готує проект Угоди про спільне дослідження, який буде представлено на розгляд Уряду України. Проект угоди має бути поданий до кінця червня чи на початку липня цього року, що відповідає встановленому часовому обмеженню у 90 днів.

Як Ви думаєте, чи можлива ситуація, при якій Угоду не буде підписано?

Угода про розподіл продукції стане предметом всебічного обговорення між Урядом України та компанією "Венко". Компанія переконана, що згоди буде досягнуто вчасно, і обидві сторони будуть задоволені.

Яке значення матиме успішна реалізація видобутку вуглеводнів на Прикерченській ділянці надр для України? А для "Венко"?

Чорне море має дуже великі потенційні запаси вуглеводнів – достатні для значного зменшення нинішньої залежності України від зовнішніх джерел енергопостачання. "Венко" – це комерційна організація, і отримає прибуток від своїх великих інвестицій у Чорному морі відповідно до Угоди про розподіл продукції.

Тетяна ЗУР'ЯН, 14.06.2006
GEOnews.com.ua