2004-08-25

"Дон-бас, відкрийся!.."

Донецькі фахівці приступають до чергових пошуків золота

Підземелля Донбасу іноді порівнюють з унікальною скарбницею, що навіть не снилася казковому Алі-Бабі з його "крутою" печерою. Тільки, приміром, вперті балачки, про солідні запаси золота під землею чого варті. Однак досі перехід від слів про ймовірність промислового розвитку родовищ цінного металу до діла здавався чимось з розряду наукової фантастики. Покінчити з подібною невизначеністю взялася сесія Донецької обласної ради, що днями прийняла спеціальне рішення.

Депутати проголосували за надання казенному підприємству "Південукргеологія" права на проведення пошукових робіт у зоні перетину Донецького басейну та Приазовського кристалічного масиву. На думку начальника Приазовської геолого-розвідувальної партії Сергія Стрекозова, рішення сесії має стати поштовхом для початку робіт стосовно конкретнішого визначення масштабів залягання золота. Насамперед йдеться про вже відомі гірничі породи неподалік міст Докучаєвська, Комсомольського та Новотроїцького. Визначено, що наявність золота в тонні породи тут складає від одного до десяти грамів. Та доцільність промислових розробок родовищ тепер мають встановити й підтвердити фахівці "Південукргеології", які приступають до відповідних робіт.

Утім, якщо виявиться, що золота під землею Донеччини вистачає тільки на складання про нього легенд, геологи без роботи не залишаться. Адже їм належить підтвердити також можливість та економічний ефект видобутку розвіданих раніше покладів срібла, свинцю, цинку та інших металів і мінералів.