2006-05-18

Добудова Ташлицької ГАЕС: плюси і мінуси

Спеціальна робоча група розробляє проекти добудови Ташлицької гідроакумулюючої електростанції, які врятують природні багатства. У цьому запевняв, відповідаючи на телефонні дзвінки під час урядової "гарячої лінії", міністр охорони навколишнього природного середовища Павло Ігнатенко, повідомляє Укрінформ.

Як відомо, свого часу керівник Мінприроди виступив проти затоплення Побузького заповідника, що його може спричинити будівництво Ташлицької ГАЕС. Проект, що розпочався майже чверть століття тому, зупинився на початку 90-х - через брак коштів, пояснив Павло Ігнатенко. За його словами, влада кілька разів хотіла поновити будівництво, проте грошей не виділяла, а нині компанія "Енергоатом" готова зробити це власним коштом. Екологи ж зведення ГАЕС називають катастрофою для унікального природного заповідника Побужжя. Адже запуск електростанції призведе до затоплення історичних та культурних пам'яток.

"Міністерство виступає за збереження "Гранітно-степового Побужжя", заперечує проти підвищення води в Олександрівському водосховищі," - наголосив керівник природоохоронного відомства.

Не залишилася поза увагою абонентів також тема розробки Прикерченської ділянки шельфу Чорного моря (великий нафтоносний район Криму і Чорного моря). Міністр підкреслив, що визначення переможця тендера на розробку покладів -компанії Vanco Іnternatіоnal Lіmіted (дочірня компанія американської Vanco Energy Company) - лише перший етап. Наступним стане розробка і підписання Угоди про розподіл продукції з переможцем конкурсу. За його словами, відповідно до законодавства на підписання такої угоди відводиться до 3 місяців. Павло Ігнатенко поінформував, що однією з пропозицій компанії є найбільший (порівняно з іншими учасниками конкурсу) мінімальний обсяг гарантованих інвестицій - 110 млн дол.

За офіційною інформацією Міністерства охорони навколишнього середовища, загальні ресурси "Прикерченського блоку" становлять 387 мільйонів тонн умовного палива. Освоєння родовищ цього блоку, на думку фахівців, принесе Україні додатково 3 млн тонн нафти і 4 млрд кубометрів газу на рік.