2004-08-25

До повені готові, проте ліквідація наслідків залежатиме від її розмірів

При згадці про повінь 1999 року, яка завдала Рівненщині збитків на 10 мільйонів гривень, в обласного керівництва, мабуть, раптово стрибає тиск. Через це прихід кожної весни пов'язаний для них з підвищеними турботами і пошуками відповіді на запитання, чи вдасться уникнути великого розмаху повені?

Нині ведеться постійне спостереження за таненням снігу та рівнем води у річках. У середньому він піднімається, за даними надзвичайників, до 2 сантиметрів, а за даними гідрометеослужби - до 8 сантиметрів за добу. Надалі все залежатиме від погодніх умов, а вони більше ніж сприятливі для стихійного лиха - покрив снігу товщиною 9-15 сантиметрів, криги на річках 20-26 сантиметрів, глибина промерзання грунту в півтора раза перевищила норму. Як стверджують гідрометеорологи, якщо вдень буде сонячна погода, а вночі незначні морози і відсутність опадів, великого розмаху повені можна уникнути. Проте, що би не сталося, а МНС запевняє, що готове до будь-якого перебігу подій. Спільно з органами місцевого самоврядування вже обстежили всі дамби, протяжність яких на Рівненщині становить майже 693 км, 108 насосних станцій і решту гідроспоруд. До роботи готові 34 аварійні бригади, заготовлено у достатній кількості камінь, щебінь, пісок.

За даними начальника головного управління з надзвичайних ситуацій у Рівненській області Миколи Краська, у зоні підтоплення може опинитися не більше 164 сіл у шести північних районах області, лише 87 з них захищено дамбами. Доля решти буде залежати від погодніх умов і оперативності надзвичайників. Пік підйому води у річках очікують на початок квітня, прогозують, що вона буде "середнього ступеня". Але вже зараз надходять поодинокі повідомлення про підтоплення житлових будинків та автомобільних доріг. При чому не лише у традиційно неблагополучних північних районах, таких як Зарічненський і Березнівський, а й у далеких від Полісся - Корецькому, Млинівському та Острозькому.