2018-09-12

До 2038 року майже всі діючі ліцензії можуть закінчити термін дії - Директорат викопних видів палива

Якщо збережеться нинішня динаміка видачі спецдозволів на розробки родовищ нафти та газу, то до 2038 року майже всі діючі ліцензії закінчать термін своєї дії, якщо не буде подовження, і видобуток буде вестись на лічених дільницях.

Про це повілдрмив генеральний директор Директорату викопних видів палива Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Максим Федотов.

Як нагадав він на своїй сторінці у facebook, минулого року Держгеонадра на видав жодної ліцензії. В цьому році Мінприроди та Держгеонадра хочуть продати на аукціонах право розробки на 44 ділянках вуглеводневих покладів. Перший такий аукціон має відбутись 25 жовтня. На ньому будуть виставлені 4 нафтогазові ділянки.

“Вкрай важливо, щоб ці наміри не залишились тільки намірами бо в нас і так трохи гальмується реформа видобувної галузі”, - підкреслив М. Федотов.

Він навів приклад “провалу” на минулій сесії Верховної Ради законопроекту Про забезпечення прозорості у видобувних галузях (№6229), який демонструє, що олігархи не хочуть виводити свою звітність з тіні.

“Тож, хоча б на рівні виконавчої влади треба робити все що можна, зокрема просувати продаж ліцензій через аукціони і видавати більше спецдозволів приватним фірмам – це інвестиції в галузь, її майбутнє” - додав він.

М. Федотов підсумував, що в Україні 63% запасів нафти ще нерозвідані, розвіданих наразі - 10%, вцілому Україна видобула 27% своїх запасів нафти та газоконденсату. По газу - накопичений видобуток складає 26%, розвіданих запасів – 13%, нерозвіданих – 61%.