2007-08-31

Дім над проваллям

Без жодних природних катаклізмів і техногенних впливів у вівторок у Трускавці на території приватного господарства утворилося провалля. Лише за півтора метра від півтораповерхового житлового будинку.

Як розповіли “Газеті” у Трускавецькій міській раді, провалля, що утворилося на вулиці Помірецькій, 56 і яке вмить заповнила вода, нагадує широкий колодязь, адже його розмір – два на три метри. Глибина “ями” – десять метрів.

Наразі місцева влада шукає способи ліквідації провалу ґрунту. Вона вже звернулася до Львівського геотехнічного інституту, щоб науковці провели дослідження ґрунтів, винесли свій вердикт ситуації та окреслили шляхи виходу з неї. Представники міської ради також закликали мешканців будинку, зважаючи на небезпечне сусідство, перебратися деінде. Та мешканці не забажали.

Звісно, однією з найпопулярніших гіпотез могла стати та, яка передбачає вплив копалень Стебника. Слід зауважити: в цьому містечку, де колись активно видобували калійну руду, вже спостерігають тріщини у ґрунті близько трьох метрів. Нині біля Стебника внаслідок діяльності калійного заводу залишилися порожнини в землі, які сягають 30 мільйонів кубічних метрів. Однак провал у Трускавці має банальнішу причину – ґрунтові води. Цю інформацію підтвердили й у міській раді Трускавця, й обласні рятувальники.

– Насправді ситуація не є катастрофічною, – розповів “Газеті” керівник прес-центру ГУ МНС України у Львівській області Павло Василенко. – Згідно з попередніми даними, коли споруджували будинок, поряд протікав потічок. Майстри засипали його, гадали, що нічого поганого не станеться. Але таки сталося...