2017-05-15

Держгеонадра закликає «Укрнафту» сплатити борг перед держбюджетом у розмірі 12,5 млрд грн

Державна служба геології та надр України закликає публічне акціонерне товариство «Укрнафта» дотримуватись правил надрокористування. Зазначимо, ПАТ «Укрнафта» заборгувала державі понад 12,5 млрд грн за користування надрами. Станом на 1 квітня компанія має заборгованість майже по всіх спеціальних дозволах, в рамках яких здійснює видобуток корисних копалин. Нагадаємо,ПАТ «Укрнафта» володіє 84 спецдозволами.

Держгеонадра закликає ПАТ «Укрнафта» до конструктивного діалогу і виконання своїх зобов’язань перед державою, особливо під час воєнних подій на Сході України. В Службі наголошують, що публічне акціонерне товариство, окрім отримання спецдозволу, укладало угоду з державою про користування надрами. Таким чином, Укрнафта взяла на себе зобов’язання дотримуватися умов користування надрами, у тому числі сплачувати ренту.

«Ми закликаємо до діалогу і до конструктивного вирішення цих питань. Енергонезалежність країни є пріоритетним напрямком для України, особливо в умовах війни. І не дивлячись на те, що «Укрнафта» є одним із найбільших надрокористувачів, обов’язок сплати ренти є загальнообов’язковим, а не вибірковим», – кажуть в Держгеонадрах.

Також в Держгеонадрах закликають державних діячів не спекулювати інтересами країни у сфері надрокористування. Підміна понять і намагання змусити Держгеонадра знівелювати загальні підходи до користування надрами може призвести до негативних наслідків для України.