2016-11-01

Держгеонадра виступає за запровадження ренти на рівні середньоєвропейського значення

31 жовтня, Державна служба геології та надр України провела робочу нараду. Мета зустрічі спеціалістів геологічної галузі - обговорити підвищення інвестиційної привабливості галузі за рахунок зниження податкового навантаження на інвесторів газовидобувного сектору.

В обговоренні взяла участь низка експертів  Служби  та геологічної галузі в цілому. Зустріч планова та проводиться вдруге.

«Безсумнівно, відсоток ренти треба зменшувати. Середня ставка на газ  в Україні складає 29.5. Через це, видобуток в приватному секторі знаходиться на інертному рівні, а в наступному році треба чекати стагнації. Щодо державного сектору, то він дає нульовий приріст. А це ставить під питання всі плани Уряду щодо енергонезалежності країни. Найбільш ефективне та доцільне в сучасних умовах - застосування диференційованої рентної плати, що ґрунтується на різній природній якості родовищ і на відтворюваності корисних копалин. Досвід європейських країн, де рента складає 12%, нам доводить, що зараз необхідно синхронізувати наші фіскальні механізми задля розвитку геологічної галузі України, а може і задля її спасіння»,- прокоментував результати зустрічі т.в.о. голови Держгеонадр Микола Бояркін.

Також Державна служба геології та надр України провела консультації з  Асоціацією газовидобувних компаній України щодо коригування фіскальної політики у газовидобувному сектору.

«Держгеонадра підтримує позицію Асоціації газовидобувних компаній відносно зниження рентної плати. Неодноразово вітчизняні та іноземні інвестори наголошували на тому, що завищене фіскальне навантаження - основна проблема, що унеможливлює залучення інвестицій у газовидобувний сектор України. Наприклад,  рентні платежі у Польщі, Словаччині та Чехії не перевищують 5%. Прикладом для України можуть слугувати такі країни, як Велика Британія, Італія або Канада. За останній рік вони знизили оподаткування для своїх нафтогазовидобувних галузей задля збереження робочих місць, розбудови сектору», - резюмував зустріч експертів Микола Бояркін.

Варто зазначити, що експертна пропозиція Держгеонадр щодо диференційованого рентного підходу вже направлена до  Кабінету Міністрів, Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства фінансів України. 

Нагадаємо, що диференційований рентний підхід при встановленні плати за користування надрами базується на результатах геолого-економічної оцінки об’єкта надрокористування згідно з ТЕО (техніко-економічного обґрунтування) - кондицій. Необхідно запровадити диференційовану шкалу з п’яти позицій залежно від рентабельності об’єктів надрокористування, долучивши їх до однієї з груп.

Довідка:  Станом на 2015 рік видобувні ресурси природнього газу склали близько п’яти трлн. кубометрів газу. Близько 12 трлн. кубометрів - газу з нетрадиційних джерел (сланцевий газ, газ з ущільнених колекторів, тощо). Експерти Держгеонадр стверджують, що збільшення  неможливо без регулярного приросту запасів, що має перевищувати обсяг видобутого. Приросту можна досягти шляхом суттєвого збільшення обсягів пошуково-розвідувальних робіт та створення ефективної, збалансованої системи оподаткування.