2016-02-15

Держгеонадра відтермінувала зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами ПАТ «Укрнафта»

Державна служба геології та надр України з метою забезпечення безперервності газопостачання споживачів в опалювальний період вирішила відтермінувати набрання чинності рішення про зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами № 2727 від 06.06.2002 (Юріївське родовище, Дніпропетровська обл.), виданого ПАТ «Укрнафта», до 25 лютого 2016 року. 

Рішення про відтермінування було прийняте у відповідь на звернення РГК «Дніпропетровськгаз». Відповідно до повідомлення РГК «Дніпропетровськгаз», з 10 год. 00 хв. 10 лютого 2016 року було заплановане відключення ГРС Юріївка Юріївського родовища НГВУ «Полтаванафтогаз». У зв’язку з тим, що триває опалювальний сезон, РГК «Дніпропетровськгаз» запропонувала надати термін для вирішення питання щодо переключення лінії газопостачання до іншого джерела газопостачання. 

Вказане рішення надасть можливість РГК «Дніпропетровськгаз» у випадку неврегулювання спору між ДФС України та ПАТ «Укрнафта» змінити газопостачальника з метою безперебійного постачання газу для населення.

Державна служба геології та надр України в травні та червні 2015 року отримала подання про зупинення дії 82 спеціальних дозволів на користування надрами від Державної фіскальної служби з інформацією про порушення ПАТ «Укрнафта» особливих умов спеціальних дозволів на користування надрами, наданих ПАТ «Укрнафта», а саме: невнесення рентної плати за користування надрами. 
Подання було оперативно опрацьовано Держгеонадрами та за результатами розгляду ПАТ «Укрнафта» було надано терміни для усунення порушень.

Надрокористувача – ПАТ «Укрнафта» в установленому порядку було повідомлено про розгляд Держгеонадрами питання щодо зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами у зв’язку з наявністю заборгованості з рентної плати за користування надрами.

У листопаді 2015 року ДФС України повторно звернулася з аналогічним поданням про зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами. 

Враховуючи необхідність державного реагування на порушення надрокористувачем зобов’язань перед державою щодо своєчасної сплати рентної плати за користування надрами, а також необхідності оперативного розгляду вказаного питання Дежгеонадра неодноразово зверталися до ДФС України з проханням надати інформацію щодо сум заборгованості з рентної плати за користування надрами в розрізі спеціальних дозволів на користування надрами.

В кінці грудня 2015 року Держгеонадра отримала подання про зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами в розрізі дозволів:
•    № 2142 від 23.02.2000 (Голубівське родовище газу природного, нафти Дніпропетровської області, сума податкового боргу – 10 692,4 тис. грн.);
•     № 2727 від 06.06.2002 (Юріївське родовище газу природного, нафти, супутніх: конденсат, етан, пропан, бутани, гелій Дніпропетровської області, сума податкового боргу – 13 868,90 тис. грн.);
•    № 2794 від 16.10.2002 (Лопушнянське родовище нафти, газу, розчиненого у нафті Чернівецької області, сума податкового боргу – 8 180,91 тис. грн.).

Державна служба геології та надр України розглянула зазначене вище подання та з огляду на відсутність інформації щодо перспектив залагодження спору між ПАТ «Укрнафта» та ДФС України в січні 2016 року своїм рішенням зупинила дію вказаних спеціальних дозволів на користування надрами.

Публічному акціонерному товариству «Укрнафта»  в період з травня 2015 року по січень 2016 року неодноразово надсилалися повідомлення про необхідність усунення порушень вимог законодавства про надрокористування, зокрема, в частині сплати податкового боргу перед державним бюджетом України, який станом на 01.01.2016 року складає 10,2 млрд. гривень.

Необхідно зазначити, що органами державного геологічного контролю в 2015 році здійснено 14 планових перевірок діяльності ПАТ «Укрнафта» по спеціальним дозволам на користування надрами в Західному регіоні України.
За результатами здійснення зазначених заходів державного геологічного контролю виявлено численні порушення вимог законодавства про надрокористування, зокрема, виявлено відсутність документів, що посвідчують право на земельну ділянку для потреб користування надрами, не здійснення повторної державної експертизи та оцінки запасів корисних копалин, невідповідність робіт та фактичних показників видобутку дозвільним та проектним документам.