2016-04-08

Держгеонадра спростовує недостовірну інформацію, яка прозвучала в рамках журналістської програми «Надра з молотка»

У сюжеті  «Надра з молотка» програми «Схеми» (опублікована 31 березня 2016 р.) була розповсюджена недостовірна інформація щодо діяльності Державної служби геології та надр України. Формат, у якому подана інформація, є спекулятивним. Держгеонадра відкидає звинувачення та вносить роз’яснення щодо фактів, висвітлених у цьому сюжеті.

Аукціон з продажу спецдозволу на користування надрами Олегівського родовища лабрадориту відбувся згідно з чинним законодавством та перевірений Антимонопольним комітетом України
Ділянку  Олегівського родовища лабрадориту Державна служба геології та надр України почала готувати до продажу на аукціоні ще у 2012 році. Це родовище, нагадаємо, розташоване у Володарсько-Волинському районі Житомирської області. У 2013-2014 роках Держгеонадра отримала всі погодження. 18 липня 2014 року відбувся аукціон, на якому виставляли цю ділянку. Цей аукціон було зірвано підприємством СППФ «Укргранресурс», яке подало позов до суду, з вимогою скасувати аукціон. Зауважуємо, що саме підприємство «Укргранресурс» заявку на участь в аукціоні не подавало.

Другий аукціон відбувся 12 листопада 2014 року, до участі в ньому допустили всі компанії, які подали відповідні заявки. Переможцем аукціону з продажу спецдозволу на  користування надрами стало ТОВ «Україна Капітал». Цей спецдозвіл придбали за ціною – 1 млн 155 тис. 600 грн. Переможець сплатив його вартість, а також вартість геологічної інформації. Відповідно Держгеонадра видала спецдозвіл № 6000 від 24.11.14.р.

Таким чином переможець аукціону виконав усі вимоги чинного законодавства і  на законних підставах та в законний спосіб отримав спецдозвіл на користування корисними копалинами Олегівського родовища лабрадориту.

Законність проведення аукціону підтверджено рішеннями судів всіх трьох інстанцій, чим визнано дійсними результати аукціону щодо продажу Олегівського родовища. Крім того, Антимонопольний комітет України здійснив перевірку даного аукціону з продажу спецдозволів на користування надрами. У результатів АМКУ не виявив пов’язаних осіб та інших порушень законодавства.

Радники голови Держегонадр не мають жодної можливості впливати на прийняття рішень щодо видачі спецдозволів
Перш за все зауважуємо, що участь в аукціонах з продажу спецдозволів на користування надрами має право взяти будь-яка компанія, що подасть відповідний пакет документів. Водночас радники голови Державної служби геології та надр України не є державними службовцями, тому в них не може бути конфлікту інтересів. Ці фахівці не входять ані до складу аукціонного комітету, ані до комісії з питань надання спецдозволів. Радники не мають жодної можливості впливати на прийняття рішень щодо видачі спецдозволів, адже їх приймають колегіально аукціонним комітетом або комісією з питань надання спецдозволів. Зазначаємо, до складу аукціонного комітету та комісії входять не лише представники Держгеонадр, але й представники Кабінету Міністрів України та Міністерства екології та природних ресурсів України.

ТОВ «Північно-Західне Видобування» отримало спецдозвіл на Південно-Рафалівську ділянку самородної міді, оскільки компанія є користувачем цілісного майнового комплексу
З 2010 року на Південно-Рафалівській ділянці самородної міді, що на Рівненщині, були припинені усі роботи через відсутність фінансування. Відтоді це родовище оформлене як проект для залучення інвестицій. Про це неодноразово публікували в каталозі «Об’єкти надрокористування перспективні для залучення інвестицій». Також інформація про цю ділянку була  розміщена на сайті ДНВП «Державний інформаційний геологічний фонд України», у розділі «Об’єкти надрокористування перспективні для залучення інвестицій».

Будь-яка компанія, яка проявила інтерес, мала можливість на розробку цього родовища. Однак жодної заявки не поступило. Державна служба геології та надр України докладає багато зусиль для підвищення ділової активності та бореться за кожного інвестора.

У березні 2016 року спецдозвіл на геологічне вивчення, у тому числі на дослідно-промислову розробку, Південно-Рафалівської ділянки самородної міді отримало ТОВ «Північно-Західне Видобування». У пакеті документів, який було надано підприємством, були усі відповідні погодження щодо надання надр в користування,  а саме: рішення сесії  Рівненської обласної ради, погодження Міністерства екології та природних ресурсів України, екологічна картка Державної екологічної інспекції у Рівненській області, погодження Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України.

Ця компанія сплатила до державного бюджету понад 2 млн грн за дозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки ділянки надр, що відповідно не передбачає промислове видобування.

Антимонопольний комітет України перевірив учасників аукціону з продажу спецдозволів на користування надрами, який відбувся 22 березня 2016 року

Зауважуємо, що в процесі організації аукціону Держгеонадра надсилає документи надрокористувача в Антимонопольний комітет України для перевірки наявності або відсутності відносин між суб’єктами господарювання або їх частинами.

АМКУ розглянув лист Держгеонадра від 10.03.16. №3594/13/12-16 щодо визначення відносин контролю між суб’єктами господарювання або їх частинами, що надали заявки на участь в першому аукціоні з продажу спецдозволів на користування надрами, який відбувся 22 березня 2016.

Відповідь АМКУ:

Станом на 14.03.16. в Антимонопольному комітеті України відсутня інформація щодо наявності або відсутності відносин контролю між суб’єктами господарювання або їх частинами, вказаними у додатку до листа Державної служби геології та надр України від 10.03.2016 №3594/13/12-16.

У порядку проведення аукціонів не передбачено  обмежень  поведінки  представників учасників до проведення аукціону
Держгеонадра відкидає звинувачення про проведення «підозрілих аукціонів», як зазначено в сюжеті, та вважає таке трактування – провокацією.

Щодо поведінки окремих осіб, представників-учасників аукціону, які знаходяться в приміщенні Держгеонадр, зазначаємо: постановою КМУ «Про порядок проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами» від 30.05.2011 року № 594 не передбачено  обмежень  поведінки  представників учасників до проведення аукціону.

Тому факт, який мав місце у сюжеті, а саме спілкування між учасниками аукціону та співробітниками Держгеонадр, є мірою особистої етичної відповідальності цих громадян України.

Державна служба геології та надр України в майбутньому більш пильно стежитиме за поведінкою запрошених осіб та учасників аукціону, в порядку та у спосіб передбачений чинним законодавством України.