2017-04-05

Держгеонадра спільно із міжнародними експертами підсумували перший етап проекту Geomap-200

Державна служба геології та надр України спільно із міжнародними експертами геології підсумували перший етап реалізації проекту Geomap-200.  Проект реалізується у рамках меморандуму між Міністерством природних ресурсів Канади та Держгеонадрами України. Пілотний українсько-канадський проект покликаний систематизувати, оновити і привести до світових стандартів українські геологічні карти масштабом 1:200 000. У семінарі взяли участь представники України, Канади, США та Норвегії. На думку фахівців, створення єдиної інтерактивної карти геологічної  інформації сприятиме розвитку галузі, інвестиційної привабливості та прозорості використання надр. Проект триватиме 18 місяців.

Держгеонадра спільно із Міністерством природних ресурсів Канади працюють над створенням єдиної інтерактивної карти геологічної інформації України. В рамках реалізаційної угоди, укладеної відповідно до меморандуму про взаєморозуміння, українські та канадські експерти оцифровуватимуть та оновлюватимуть геологічні карти в цифровому форматі (гео- PDF).

«Спільний проект Держгеонадр та Мінприроди Канади вже на першому етапі його практичного виконання. До кінця цього року Україна матиме готові інтерактивні карти геологічної інформації. Це вкрай кропіткий та затратний процес. Бо тільки в держфонді існує понад 60 тисяч звітів текстової та графічної інформації, а це понад 200 тисяч книг. Наразі оцифровано понад 30%», – пояснює керівник Держгеонадр Микола Бояркін.

За його словами, розширення мінерально-сировинної бази є пріоритетним напрямком на шляху розвитку геологічної  галузі. «Збираючи, систематизуючи та оцифровуючи геологічну інформацію, ми формуємо передумови для оперативного орієнтування в галузі вітчизняних та іноземних надрокористувачів, привабливого інвестиційного клімату, адаптування до міжнародних стандартів геологічної галузі України, а значить і надання їй економічної привабливості», – каже  Микола Бояркін.

Українські та міжнародні експерти галузі зроблять доступними карти для громадськості за допомогою інструментів веб–ГІС запитів, візуалізації і завантаження.

«Питання оцифровування даних критично важливо для геологічної галузі України. Це вклад у прозорість сектору. Питання використання сучасних технологій, оцифровування геологічної інформації забезпечить прозорість функціонування галузі, що надзвичайно важливо для подальшого розвитку України», – зазначив заступник міністра екології та природних ресурсів України Микола Кузьо.

Також Держгеонадрах співпрацюють із Alberta Energy Regulator (Канада). Спеціалісти  цієї організації  поділяться своїм досвідом в побудові моделей ділянок у форматі 3D, які в пілотному варіанті Служба планує запропонувати до уваги інвесторів в рамках аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами.   

Нагадаємо, проект розвитку «Розбудова національного потенціалу геології в Україні» стартував 1 вересня 2016 року. Його реалізацію затвердив сектор геології Міністерства природних ресурсів Канади та Агенція міжнародного співробітництва Канади.
Довідка:

Мета проекту Geomap-200 – оцифрувати та оновити геологічні карти України в цифровому форматі (гео-PDF) і зробити їх доступними для громадськості за допомогою інструментів веб–ГІС запитів, візуалізації і завантаження. Геологічні карти включають в себе нове покоління (1991-2015 рр.) державних геологічних карт України в масштабі 1: 200 000 (Геолкарта-200), а також наявні геологічні карти України м-бу 1: 200 000 радянських часів.