2016-09-08

Держгеонадра провели перемовини з представниками державного підприємства «Селидіввугілля»

Напередодні, 6 вересня, представники Держгеонадр провели перемовини з колективом Відокремленого підрозділу «Шахта 1-3» «Новогродівська» та  Відокремленого підрозділу «Шахта «Росія» державного підприємства «Селидіввугілля». Під час розмови сторони обговорили вирішення конфліктної ситуації, що склалася на підприємстві. На зустрічі представники Конфедерації незалежних профспілок України знову озвучили свою позицію щодо конфлікту та намагалися визначитися щодо подальших кроків  у вирішенні проблеми.

Зазначимо, що ініціативна група Конфедерації незалежних профспілок України вимагає подальшого функціонування державних шахт: Відокремлений підрозділ «Шахта 1-3» «Новогродівська» та ВП «Шахта «Росія» державного підприємства «Селидіввугілля».  Так, у 2012 році ТОВ  «Шахта 1-3» «Новогродівська»  та ТОВ  «Шахта «Росія» за погодженням з однойменними державними вугільними шахтами отримали  спеціальні дозволи на  видобування пластів кам’яного вугілля, які до цього передували у розробці державного підприємства «Селидіввугілля».

«Служба отримала дозвіл від слідчого судді на проведення перевірки ТОВ «Шахта 1-3» «Новогродівська» та ТОВ «Шахта «Росія». Згідно мого наказу, перевірка відбудеться з 12 по 23 вересня. Зі всією мірою відповідальності заявляю, що перевірка відбудеться в зазначені терміни і буде проведена згідно чинного законодавства. Я особисто буду моніторити та контролювати цей процес і тому обіцяю, що результату ми досягнемо. Запаси вугілля зазначеного підприємства  мають повернутися до державної власності, бо це єдиний спосіб зберегти людям робочі місця і впевненість в  майбутньому»  - каже керівник Держгеонадр Микола Бояркін.

Проблема у тому, що державне вугільне підприємство не має технічної можливості та законних підстав  відпрацьовувати запаси вугілля в межах пластів ТОВ «Шахта 1-3» «Новогродівська» та ТОВ «Шахта «Росія». У зв’язку з чим, профспілки вимагають повернути запаси вугілля у власність держави.

Однак, згідно чинного законодавства, анулювання спецдозволів здійснюється у судовому порядку ,лише після проведення перевірки органів державного геологічного контролю Держгеонадр.

Нагадаємо, що це вже друга зустріч з представниками Конфедерації незалежних профспілок України. Під час першої зустрічі, 9 серпня, керівництво Держгеонадр  запропонувало шляхи вирішення цієї проблеми в рамках правового поля. Зокрема, на спільній нараді було прийнято рішення про взаємне обговорення питання з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України  з пропозиціями конкретних шляхів  врегулювання ситуації, що склалася. 

 Довідка:

У 2012 році ДП «Селидіввугілля» внесли зміни до спеціального дозволу на користування надрами. Після чого ТОВ «Шахта «Росія» і ТОВ «Шахта №1-3 «Новогродівська» отримали право видобувати кам’яне вугілля на ділянці по пласту L1. Номери спецдозволів, на основі яких діють ТОВ «Шахта Росія» - №5614, від 25.07.2012р., ТОВ «Шахта №1-3 «Новогродівська» №5615, від 25.07.2012р.