2017-04-07

Держгеонадра отримала підтримку міжнародних експертів у реформуванні геологічної галузі України

Державна служба геології та надр України отримала підтримку міжнародних експертів у реформуванні геологічної галузі України. Зокрема цього тижня підсумували перший етап Geomap-200 – українсько-канадський проект з оцифрування геологічних карт України. Окрім цього, Європейський Союз заявив, що для України готове місце в групі з питань постачання сировинних матеріалів. Держгеонадра в свою чергу презентувала потенціал України та відкриття ринку геологічної розвідки на PDAC 2017 в Канаді, а на International Baltic Jewellery Show «Amber Trip 2017» Україна офіційно заявила про відкриття бурштинового ринку.

Цього тижня Держгеонадра та Міністерство природних ресурсів Канади підсумували перший етап реалізації проекту Geomap-200. Цей пілотний українсько-канадський проект покликаний систематизувати, оновити і привести до світових стандартів українські геологічні карти масштабом 1:200 000.

«До кінця цього року Україна ми плануємо мати в розпорядженні готові інтерактивні карти геологічної інформації в цифровому форматі гео-PDF.  Хочу зауважити, що це вкрай кропіткий та затратний процес. Бо тільки в держфонді існує понад 60 тисяч звітів текстової та графічної інформації, а це понад 200 тисяч книг. Вже оцифровано понад 30% геологічної інформації», – каже Микола Бояркін, керівник Держгеонадр.

Окрім цього, нещодавно Держгеонадра презентувала відкриття ринку геологічної розвідки на PDAC 2017 в Канаді. Співробітництво в рамках PDAC 2017 став для України можливістю для подальшої співпраці зі світовими лідерами галузі та обміну інформацією.

«Сьогодні ми на шляху відкриття ринку геологорозвідки. Ми робимо ставку на залученні інвестицій та інноваційних технологіях. Однак, до 2014 року держава фінансувала геологорозвідувальні роботи без чіткого визначення пріоритетів для України і тенденцій на світовому ринку. Крім того, спостерігалося тотальне недофінансування відповідних робіт. Зараз Держгеонадра працює над тим, щоб відійти від такої практики. Тому наша мета – створити умови для ефективного функціонування приватних геологорозвідувальних компаній в Україні»,– пояснює Дмитро Абрамович, начальник управління надрокористування та міжнародного співробітництва Держгеонадр.

Що важливо,Україна сьогодні має можливість стати офіційним учасником Raw Materials Supply Group. Йдеться про можливість співпраці між Україною та ЄС у пошуку джерел постачання критичних сировинних матеріалів. Зараз напрацьовують юридичний механізм, як саме Україна буде брати участь в цій групі.

«Євросоюз бачить Україну партнером у вирішенні питань постачання критичної сировини. Хочу зауважити, що це домовленість не ставить нас в рамки як лише постачальника сировини. Ми маємо можливість пропонувати свої технології щодо обробки та збагачення руд, українська сторона зможе пропонувати свої варіанти вирішення деяких питань. А це розвиток науки», – зазначив керівник Держгеонадр Микола Бояркін.

Також нагадаємо, нещодавно Україна офіційно заявила про відкриття бурштинового ринку на міжнародному рівні. На виставці International Baltic Jewellery Show «Amber Trip 2017» у Вільнюсі Держгеонадра обговорила перспективи розвитку бурштинової галузі в Україні. Зокрема йшлося про проблеми незаконного видобутку сонячного каменю, створення асоціації легальних учасників бурштинового ринку та утворення постійно діючою біржі українського бурштину.