2021-03-22

Держгеонадра опублікували роз’яснення щодо переходу на систему координат WGS-84

Каталог географічних координат кутових точок ділянки надр, що додається до заяви для отримання спеціального дозволу на користування надрами, продовження строку дії дозволу, внесення змін, подається із зазначенням будь-якої географічної системи координат (Pulkovo-42, WGS-84)

З метою забезпечення точності прив’язки місця знаходження об’єкта надрокористування рішенням Колегії Державної служби геології та надр України від 11 грудня 2020 року схвалено перехід від радянської геодезичної системи координат Пулково-42 (СК-42) до Світової системи WGS-84 (World Geodetic System).

Починаючи з 1 січня 2021 року, Держгеонадра додатково зазначають координати кутових точок меж спеціальних дозволів у системі WGS-84.ДНВП «Геоінформ України» здійснив ітераційний перерахунок координат діючих спецдозволів у WGS-84, що були видані до моменту набрання чинності рішення Колегії. Інформація відображена в базі спеціальних дозволів на сайті підприємства одночасно з координатами в системі Pulkovo-42.

Для надрокористувачів, які отримали ліцензії до 2021 року, встановлено перехідний період терміном два роки для корисних копалинзагальнодержавного значення та три роки для місцевого.

ДНВП «Геоінформ України» розробили Інструкцію з перерахунку географічних координат в матеріалах і документах геологічної галузі між системами координат Pulkovo-42 та WGS-84.

Також для ознайомлення надрокористувачів із процедурою поступового переходу з системи координат Pulkovo-42 у WGS-84 підготовлена інфографіка. 

Переглянути детальну інформацію та необхідні інструкції можна за посиланням