2021-08-11

Демократи США пропонують закласти в нацбюджет гроші на засоби з кліматичної боротьби

Новий стандарт «чистої» електроенергії і податкові відрахування за її використання, штрафи за викиди метану, оподаткування спеціальним збором імпорту з високим «вуглецевим слідом» - такі пріоритети, які представники Демократичної партії США в Сенаті пропонують закласти в національний бюджет обсягом $ 3,5 трлн.

У резолюції, яку представив колегам лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер, йдеться, що новий бюджет дозволить «зробити найзначніші вкладення в боротьбу з кліматичною кризою в історії США» і забезпечити досягнення мети президента Джо Байдена - скоротити викиди парникових газів на 50 % до 2030 року.

Розгляд бюджету сенатори мають намір розпочати наступного дня після остаточного голосування по інфраструктурному плану на суму $ 1,5 трлн. За кілька місяців дискусій республіканцям і демократам все-таки вдалося прийти до компромісу. Процедурне голосування в співвідношенні 68 голосів «за» і 29 «проти» продемонструвало, що інфраструктурний план отримав широку підтримку обох партій.

Однак республіканці в Сенаті як і раніше категорично проти бюджету в $ 3,5 трлн, стверджуючи, що з боку демократів нерозважливо прагнути до таких обсягів витрат і оподаткування. Витрати, ініційовані демократами, вже призвели до інфляції, яка вдарила по американських сім'ях, заявив лідер республіканців в Сенаті Мітч Макконнелл.