2011-06-02

Делегація Держгеонадра відвідала Нідерланди з метою ознайомлення з особливостями організації пошуку та видобутку вуглеводнів

Делегація Державної служби геології та надр України на чолі з Головою Держгеонадра Едуардом Ставицьким здійснила офіційний візит до Нідерландів з метою ознайомлення з передовими практиками пошуку та видобутку вуглеводнів. Учасники делегації зустрілися з Виконавчим віце-президентом з пошуку й розвідки компанії «Шелл» Кері Пауелл, відвідали родовище Сконебек, що розробляється в густонаселеному сільскогосподарському регіоні та дізналися про інноваційні технології та можливості їх практичного застосування у Технологічному центрі компанії «Шелл» у м. Гаага.

Учасники делегації ознайомилися з технологічними інноваціями у сфері видобутку вуглеводневих ресурсів з метою вивчення можливості запровадження передових технологій, досягнень та практик задля пошуку та видобутку додаткових вуглеводневих ресурсів в Україні. Учасники вивчили досвід виробництва та застосування передового бурового та гірничого обладнання.

Українська сторона перейняла досвід та ознайомилася з питаннями проведення пошуково-розвідувальних робіт, буріння та видобутку газу із щільних порід, а також дотримання екологічних вимог під час розробки нетрадиційних газових ресурсів. Керівники Держгеонадра вивчили успішний досвід співпраці з місцевими спільнотами та залучення місцевих спеціалістів і компаній до реалізації нафтогазових проектів у густонаселеній місцевості. Цей досвід є особливо актуальним по відношенню до розробки проектів нетрадиційного газу в Україні.

Під час візиту представники також обговорили перспективи залучення іноземних інвесторів у сферу пошуку та видобутку вуглеводнів, включаючи нетрадиційний газ, в Україні. Сторони окреслили переваги та недоліки існуючих та потенційних механізмів залучення іноземних інвесторів в українські нафтогазові проекти, у тому числі й механізм угод про розподіл продукції.

За словами Голови Державної служби геології та надр України Едуарда Ставицького, візит до Нідерландів сприяв залученню іноземних інвестицій у пошук та дослідно-промислову розробку природних ресурсів України та надав гарну можливість обміну досвідом у сфері відповідального видобутку та ефективного використання нетрадиційних вуглеводневих ресурсів.

Едуард Ставицький також наголосив, що провідні нафтогазові компанії світу позитивно сприйняли нещодавні рішення Міжвідомчої комісії із організації укладення та виконання угод про розподіл продукції щодо започаткування реалізації в Україні нових масштабних інвестиційних проектів із пошуку та видобутку газу із нетрадиційних джерел. Потенційні інвестори з нетерпінням чекають на проведення прозорих та відкритих конкурсів для можливості реалізації таких проектів. Державна служба геології та надр України сприятиме просуванню цього процесу в рамках своїх повноважень, адже успішне залучення інвесторів в українські нафтогазові проекти призведе до збільшення власного видобутку вуглеводнів в Україні.

Державна служба геології та надр України