2011-10-26

Делегація Державної служби геології та надр України відвідала Францію за програмою ТАІЕХ

У період 18-20 жовтня 2011 року делегація Держгеонадр перебувала з візитом у Франції за програмою ТАІЕХ. Візит було присвячено вивченню досвіду реалізації «Мінерально-сировинної ініціативи ЄС» (далі - МСІ) і здійснено згідно плану залучення зовнішньої допомоги Європейської Комісії у рамках TAIEX на ІI півріччя 2011 року, який прийнято до реалізації відповідно до резолюції Кабінету Міністрів України від 17.09.2011 № 42062/1/1-11.

Делегація Держгеонадр (Гончарук Л.М., Малюк Б.І.) відвідала Геологічну службу Франції, навчально-дослідницький центр Фонтенбло Паризької вищої гірничої школи, а також Міністерство фінансів, економіки та промисловості Франції, Міністерство екології, сталого розвитку, будівництва і транспорту Франції, Міністерство закордонних справ Франції.

Геологічна служба Франції (БРГМ) є державною установою, яка відповідальна за геологічне вивчення надр на національному рівні. Під час візиту висвітлено завдання БРГМ в рамках МСІ стосовно прозорої та відкритої інформаційної політики, розробки і підтримки національної геологічної бази даних, активного поширення геологічної та пов'язаної з нею публічної інформації. Обговорено питання підписання двосторонньої угоди про співробітництво між Держгеонадра та БРГМ, яке очікується до кінця 2011 року.

Науково-дослідний центр Фонтенбло Паризької вищої гірничої школи забезпечує національні дослідження в області геологічного вивчення надр, в тому числі в рамках МСІ, а також перепідготовку кадрів вищої кваліфікації для потреб мінерально-сировинного комплексу різних країн світу. Зокрема, на курсах СESMAT щорічно навчаються фахівці геологічної та видобувної галузі з різних країн Європи, Азії, Африки, Латинської Америки. Досягнута домовленість про організацію перепідготовки фахівців Держгеонадр на пільгових умовах на базі центру.

На зустрічах з представниками центральних органів виконавчої влади Франції подано інформацію про вирішення питань геологічного вивчення надр та забезпечення зростаючих потреб національної промисловості у мінеральній сировині в рамках реалізації МСІ та інших ініціатив та директив Європейського Союзу. Було підкреслено, що в рамках МСІ урядові інституції Франції нині докладають значних зусиль для сталого забезпечення потреб національної економіки у корисних копалинах. Представники усіх відвіданих міністерств висловили зацікавленість у налагодженні двостороннього співробітництва з Україною як на рівні міністерств і національних геологічних служб, так і на рівні суб’єктів підприємницької діяльності.

Державна служба геології та надр України