2021-06-10

De Beers має намір створити вуглецево-нейтральний алмазний рудник поблизу Ікалуїта

De Beers поставила перед собою амбітну мету - зробити проєкт Chidliak своїм першим вуглецево-нейтральним алмазним рудником.

Родовище розташоване на півострові Холл на Баффіновій землі, приблизно в 200 кілометрах на південь від Пангніртангу і приблизно в 120 кілометрах від міста Ікалуїт, столиці канадської території Нунавут. 

За словами представника De Beers Террі Крюгера, через велику кількість кімберлітових трубок - геологічних утворень у формі моркви, які часто містять алмази, - компанія планує впровадити на родовищі високотехнологічні методи видобутку. Деякі з цих технологій включають модульні будівлі, які можна легко переміщувати з місця на місце, високоточні методи видобутку корисних копалин, віртуальні технології та відновлювальні джерела енергії. Компанія розглядає також можливість експлуатації шахти без будівництва дорогої дороги у віддалений регіон.

Геологорозвідувальні роботи виявили на проєкті 74 кімберлітові трубки, на 41 з яких можуть бути поклади дорогоцінних каменів.

Основне родовище, яке отримало назву CH-6, містить близько 18 млн каратів алмазів приблизно в 7,5 млн тонн кімберліту. Менша трубка, CH-7, за оцінками, містить приблизно 4,2 млн каратів алмазів приблизно в 5,0 млн тонн кімберліту.

Цього року роботу буде зосереджено на екологічних дослідженнях, які передбачають поїздки на об'єкт на початку літа і осені.