2004-08-25

Чому гора сповзає на село?

У Верховинському районі на Прикарпатті зафіксовано 172 зсуви. На село Буковець сповзає велика гора. Людям доводиться покидати свої оселі. Науковці й геологи з'ясовують причини біди.

Тихий недільний день не віщував жителям гірського Буковця нічого поганого. Та з настанням сутінок по схилу ближньої гори Ігрець поволі почала з'їжджати донизу земля. Зсув грунту охопив чималу площу - понад 11 гектарів. І ця небезпечна територія дедалі зростає. За підрахунками геологів униз рухається понад мільйон тонн грунту. Ігрець - то пік мальовничого буковецького перевалу на автошляху з Верховини на Косів. Але тепер це місце має непривабливий вигляд: землю розірвало поперечними смугами, ширина і глибина яких досягає чотирьох-п'яти метрів.

За словами сільського голови Івана Могорука, під загрозою опинилося 11 обійсть. Чотири житлові будинки з'їхали з фундаментів, тому їхніх мешканців довелося відселити. Нині вони проживають у своїх родичів. Під великою загрозою перебувають й інші будівлі.

І хоча горяни - народ бувалий, звичний до різних вибриків природи, бо й громи тут б'ють гучніше, і блискавки та смерчі обпалили не одну смереку, і сніг серед літа - не дивина, та нинішній зсув стривожив неабияк. До того ж супроводжувався він сильним гулом та стогоном, що йшов десь із-під землі, розламом дерев та свистом у верховітті.

- Такого гармидеру без явної причини я ще не бачила, -каже Марія Білак, одна з потерпілих від зсуву. - Мій великий город, розташований на рівнині, враз зсунувся в гірський потік, а землі, що до нього прилягали, зморщилися, згофрувалися, мов міх у баяна. І якась невидима сила потягла їх кудись донизу.

Зсув зафіксований і в селі Мишин Коломийського району. За переказами, подібна стихія була в цих краях у 60-70-х роках минулого століття. Однак тоді земля рухалася далеко поза селом і це не загрожувало життю людей та будівлям.

Оперативно у цій надзвичайній ситуації спрацювала обласна і районна влада. Було створено комісію з ліквідації наслідків стихійного лиха, члени якої разом із керівниками кожного дня бувають на місці події і вживають конкретних заходів для допомоги людям.

За дорученням Президента України Леоніда Кучми на місці стихії працювала урядова комісія з фахівців Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. Напрацьовано пропозиції центральним органам виконавчої влади щодо здійснення першочергових заходів з ліквідації наслідків зсувних процесів. Додатково вивчаються зсуви грунту у селі Мишин та місті Косів. У постійній готовності для надання допомоги перебувають підрозділи Дрогобицького (Львівська обл.) і Чернівецького аварійно-рятувальних загонів МНС.

Облдержадміністрація виділила кошти на першочергові потреби переселеним мешканцям. Розпочато комплекс геологічних науково-розвідувальних робіт щодо вивчення характеру та визначення масштабів можливих подальших зсувних процесів.

Конкретних причин цього явища ще не встановлено. Припускають, що це може бути наслідком невеликого землетрусу. Можливо, стихію спричинили сильні опади, які спостерігалися на Прикарпатті у вересні-жовтні, а також масова вирубка лісу.

Прокоментувати ситуацію ми попросили директора Інституту екологічної безпеки і природних ресурсів Івано-Франківського національного університету нафти і газу професора Олега АДAМЕНКA.

- Зсув у селі Буковець є одним із 172 зсувів, які зафіксовані на території Верховинського району. Нашим інститутом створена детальна карта зсувів цього району, а також нанесені інші небезпечні геодинамічні процеси, такі як селі, лавини, повені, карстові та ерозійні процеси і розмив берегів. Ця робота виконується в рамках проекту ТАСІС "Вдосконалення міждержавної транскордонної системи збереження природи у Верховинському районі". Власне, завдяки фінансуванню цієї організації ми й створили таку карту.

Зсув, про який ідеться, показаний на карті, як стабілізований, древній. А карта є прогнозною, бо з неї можна дізнатися, в яких місцях можуть бути прояви подібних природних явищ. Нинішній буковецький є наслідком активізації древнього зсуву, що відбуваються в Карпатах досить часто. Вони виникають тому, що гори продовжують рости зі швидкістю один міліметр на рік, а на Рахівщині (Закарпаття) ця швидкість досягає 4 міліметрів на рік. Хребти, які ростуть, накопичують на своїх схилах величезну кількість рихлого, пухкого матеріалу, що утворюється внаслідок розмиву хребтів. З різних причин незатверділі боки гір починають зсуватися. Це відбувається від перезволоження, коли розрихлена мокра маса сповзає вниз. Або ж внаслідок антропогенного впливу. Тобто при підрізанні схилу під час будівництва доріг, нафтогазопроводів тощо.

У селі Буковець нічого цього не було. Ми схиляємося до припущення спеціалістів, що був сейсмічний поштовх, маленький землетрус, який люди не відчувають, - 0,5-1 бал за шкалою Ріхтера, і не більше.

До речі, на карті помічені розломи, так звані насуви, які, напевне, спричинили цей сейсмічний поштовх. А на протилежному березі потічка (східна частина села) є два древні зсувні цирки. Це свідчить про те, що тут у свій час уже були великі зсуви у вигляді напівкруглих, напівкільцевих структур, які називаються цирками, але вони свого часу стабілізувались. На них і були побудовані гуцульські хати. Нині там спокійно. Проте не виключено, що рух землі може відновитися.

Тому, як на мене, на цій території варто провести детальне геолого-географічне обстеження, нанести ці місця на більш детальні карти. Це можна зробити при аналізі аерофотознімків. Точно визначити площі, де можливі зсуви.

- А що відтак? Чи можна проводити тут протизсувні заходи, наприклад, забивати сваї чи в якийсь інший спосіб "підпирати" гори, аби вони не сповзали на села?

- Ні, думаю, що сваї тут не допоможуть. Та й надто дорого це коштуватиме. Насамперед треба подбати, аби на древньому зсуві не було будівель. Тим паче що нині важко сказати, коли ситуація стабілізується і чи стабілізується взагалі. Зараз почалися морози, і рух землі може припинитися. А навесні, коли гірські схили знову обважніють від вологи, зсувні процеси відновляться. Треба пам'ятати, що цю територію можна використовувати лише під пасовиська для худоби або під сінокоси. Нині з допомогою спеціалістів належить виконати весь обсяг робіт щодо визначення масштабів подальших зсувних процесів. І люди, які вже поселились у небезпечних місцях, мають бути впевненими, що їх вчасно попередять про можливу стихію. Радив би їм застрахувати своє майно.

Зрозуміло, що картування зсувних ділянок треба провести не лише в одному Верховинському районі, а в усьому Карпатському регіоні, де налічується близько трьох тисяч зсувних ділянок. Лише в Івано-Франківській області їх півтори тисячі.

Нині вчені Львова розшифровують також сейсмограми того дня, коли стався зсув, і за кілька днів перед тим. Бо статистика свідчить, що зсуви відбуваються через кілька діб після землетрусу, а не в момент, коли він стався.

Довідково. За інформацією інформагентств, через відсутність коштів геологічні пошуково-розвідувальні роботи в селі Буковець на Івано-Франківщині, де стався зсув грунту, зупинено.