2021-08-25

Бразилія, Гана, Гайана і Сурінам виступають проти енергопереходу

Наймолодші нафтовидобувні держави привернули до себе увагу амбітними планами з освоєння нещодавно відкритих нафтогазових покладів, і тим, що заявили про готовність протистояти глобальному переходу на низьковуглецеві види палива. 

На галузевому заході, присвяченому поновлюваним і екологічно чистим видам палива, а також «зеленим» енергетичним інвестиціям, Бразилія, Гана, Гайана і Сурінам виклали свою позицію щодо нещодавно відкритих величезних нафтогазових запасів, які можуть змінити їхню економіку. 

Такі плани дуже контрастують з цілями урядів розвинених країн, які прагнуть до 2050 року ввести правила щодо нульових викидів вуглецю. 

Нові та деякі існуючі морські басейни, включаючи приналежну США частину Мексиканської затоки, видобувають нафту з меншими викидами вуглецю завдяки передовим технологіям і свердловинам більшого обсягу, заявили керівники нафтової галузі.

Експерти вважають, що навіть у міру того, як сонячна енергія, вітер і водень стають джерелами все більших обсягів енергії, попит на викопне паливо не зникне. Реалізації цілей щодо зниження парникового ефекту можна допомогти, якщо виробники розроблятимуть нафтові родовища з потенційно нижчими викидами вуглецю, ніж традиційні.

Бразилія, яка вже є центром нафтової промисловості, позиціонує нафту, поховану під товстим шаром каменю і солі, як один з найменш забруднюючих джерел викопного палива. У цьому році планується провести два раунди заявок і стимулювати розвиток «підсолевих» родовищ.