Брак іноземних інвестицій в український видобуток літію пояснюється тим, що ресурси не оцінені за міжнародною шкалою

Раціональний іноземний інвестор не інвестуватиме в розробку родовищ літію в Україні, допоки ресурсна база не буде оцінена за міжнародними стандартами. Про це сказав директор ТОВ «Геологічна сервісна компанія GSC» Олексій Фалькович, повідомляє «ЕнергоБізнес». 

Фалькович зазначив, що наявна оцінка зрозуміла лише СНД та пострадянським країнам, а за загальносприйнятими міжнародними стандартами наразі не оцінено жодне родовище.  

При цьому в Україні, як повідомив Олексій Фалькович, є найбільше в Європі родовище літію – Полохівське. Поруч із ним розташована ділянка літієвих руд «Добра». Ще є Шевченківське родовище.

Фалькович вважає, що для залучення до їхньої розробки іноземних інвесторів необхідно оцінити їх запаси, наприклад, за австралійською системою JORK.

Також директор «Геологічної сервісної компанії GSC» звернув увагу, що українське законодавство вимагає, щоб інвестор приступив до видобутку через 3 роки після отримання ліцензії на розробку родовища, проте це, за його словами, неможливо, тому що для підготовки родовища до видобутку потрібно щонайменше 5 років.