2016-11-08

Борги СД за незаконними схемами стягуються з ПАТ «Укргазвидобування»

До банківських установ, в яких ПАТ «Укргазвидобування» відкриті поточні рахунки, почали надходити платіжні вимоги-доручення щодо безспірного списання грошових коштів Товариства в рахунок погашення податкових боргів, які належать компаніям – операторам за договорами СД.

Так, 07.11.2016 року з банківського рахунку Товариства вже були списані грошові кошти в рахунок погашення податкового боргу ТОВ Фірма «ХАС»на суму понад 25 млн грн.

Тобто, за рахунок ПАТ «Укргазвидобування», яке є добросовісним та найбільшим платником податків в України, незаконно та недобросовісно намагаються погасити податкові борги, які рахуються за операторами СД, зокрема: ТОВ Фірма «ХАС», ТОВ «Надрагеоцентр», ТОВ «Карпатнадраінвест», ТОВ «Цефей», окремі посадові особи яких через підставні аукціони та злочинні схеми реалізовували природний газ за заниженими цінами та, при цьому, умисно не сплачували свої податкові зобов’язання.

Вищевказаному списанню грошових коштів Товариства передувало прийняття адміністративним судом 1-ої інстанції з порушенням норм матеріального та процесуального права рішення про солідарне стягнення з Товариства та ТОВ Фірма «ХАС» податкового боргу СД і таке рішення підлягає негайному виконанню.

Звісно, Товариство оскаржило у встановленому порядку зазначене рішення, однак, зважаючи на той факт, що воно підлягає негайному виконанню, а у ТОВ Фірма «ХАС» та уінших операторів СД реальні кошти на рахунках відсутні, їхній податковий борг, відповідно, буде стягуватися з Товариства.

В той же час, до Товариства почали надходити вимоги щодо стягнення грошових коштів на суми понад 538 млн грн, 353 млн грн, 288 млн грн за податковими боргами СД. Більш того, за попередніми даними ПАТ «Укргазвидобування», загальний податковий борг операторів СД складає понад 2,8 млрд грн, який потенційно за аналогічною схемою може також бути стягнутий за рахунок Товариства.

Як відомо, Товариством було ініційовано процес розірвання договорів СД внаслідок невиконання ними своїх договірних обов’язків. Більш того, окремі з вищевказаних компаній фігурують по справі народного депутата Онищенка О. Р. за завдання державі численних збитків, що розслідується Національним антикорупційним бюро України.

Тобто, зазначені обставини яскраво демонструють дійсні наміри операторів СД збагатитися за рахунок стратегічного в державі газовидобувного підприємства ПАТ «Укргазвидобування» та уникнути відповідальності за несплату державі податків та зборів.

Таким чином, реалізація незаконної схеми по погашенню умисно створеного операторами СД податкового боргу за рахунок ПАТ «Укргазвидобування», матиме негативні наслідки та збитки не лише для Товариства та держави, а й для кінцевого отримувача сплачених Товариством податків, зборів та дивідендів, оскільки майже 3 млрд грн можуть піти на покриття злочинних схем СД, а не на фінансування проектів по збільшенню видобутку вітчизняного газу та фінансування субсидій громадянам України.