2008-08-22

Болівія. Petrobras вкладе 1 млрд дол. у нафтові проекти

Керівництво бразильської державної нафтової компанії Petroleo Brasileiro S.a. (Petrobras) оголосило про свої плани вкласти 1 млрд дол. в нафтові і газові проекти на території Болівії, передає Associated Press з посиланням на представника болівійського офісу компанії Клаудіо Кастейона.
Таким чином, Petrobras стане першою іноземною енергетичною компанією, що почала інвестувати в енергетичний сектор Болівії після його націоналізації, проведеної президентом країни Ево Моралесом у травні 2006 р.
Бразилія є найбільшим споживачем болівійського газу. Щодня в цю країну експортується порядку 30 млн куб. м природного газу.
Відзначимо, раніше Petrobras заявляла про намір з 21 липня ц.р. почати видобуток нафти в Нігерії. Petrobras розроблятиме морське родовище Агбамі, а її партнерами виступлять французька компанія Total SA і американська Chevrontexaco Corp.
За словами менеджера Petrobras Руді Ферейри, на початку бразильська компанія планує видобувати близько 100 тис. барелів нафти в день, проте наступного року обсяг видобутку повинен скласти вже близько 250 тис. бар./день.
З 1998 р. Petrobras інвестувала в розвідку і видобуток нафти в Нігерії близько 2,2 млрд дол. і має в своєму розпорядженні частку в трьох крупних родовищах. Крім того, компанія оголосила про свої плани до 2012 р. інвестувати додаткові 1,4 млрд дол. в свої нігерійські проекти і близько 0,9 млрд дол. в проекти в Анголі.
Petrobras також заявила про плани з установки до 2017 р. 67 нових бурових платформ, здатних проводити буріння під водою на глибині більше 2 тис. м. Крім того, найближчими роками бразильська компанія планує орендувати 175 нових кораблів, зокрема 44 танкери і 122 кораблі постачання. За деякими оцінками, витрати компанії перевищать 5 млрд дол.
Разом з освоєнням нових родовищ Petrobras планує збільшити виробництво високоякісних нафтопродуктів для експорту. В зв'язку з цим компанія інвестує більше 20 млрд дол. у будівництво двох нових нафтопереробних заводів. Підприємства повинні розпочати роботу в 2015 р.

РБК-Україна