2008-05-26

Болгарія. Міжнародні наради з питань картографії

З 12 по 17 травня 2008 року у м.Софія (Болгарія) відбулися 8-е засідання Відділу Східна Європа, Північна і Середня Азія Групи експертів ООН з географічних назв і 7-е засідання Робочої групи з географічних назв Міждержавної ради з геодезії, картографії, кадастру та дистанційного зондування Землі держав-учасниць СНД.

Українську делегацію очолила заступник голови Державної служби геодезії, картографії та кадастру С. Пінчук.

У 8-му засіданні Відділу Східна Європа, Північна і Середня Азія Групи експертів ООН з географічних назв взяли участь 20 учасників з 8 країн, з них 16 експертів з 5 держав-членів Відділу (Білорусь, Болгарія, Вірменія, Росія та Україна) і 4 спостерігача з Казахстану, Латвії та Естонії.

Голови делегацій поінформували про діяльність зі стандартизації географічних назв у своїх країнах за 2006-2008 рр. Учасники засідання розглянули питання унормування, використання та відтворення географічних назв, стан законодавчої та нормативно-методичної бази, створення та ведення національних реєстрів географічних назв, застосування систем латинізації тощо.

Під час засідання відбулася презентації Національного атласу України, томів національних атласів Росії та Вірменії, інших картографічних творів, видані за останні роки в Україні, Білорусі, Вірменії, Латвії, Росії та Казахстані.

Одночасно відбулося 7-е засідання Робочої групи з географічних назв Міждержавної ради з геодезії, картографії, кадастру і дистанційному зондуванню Землі держав-учасниць СНД. У заході взяли участь представники 4 держав-членів СНД (Білорусь, Вірменія, Казахстан та Росія), України, а також Латвії, Естонії та Болгарії.

Під час засідання розглянуті результати спільної діяльності з розроблення зведеного електронного бюлетеня “Зміни географічних назв країн-учасниць СНД”. На розгляд Робочої групи було представлено макет електронного бюлетеня і проект методичних вказівок з його створення, розроблені Роскартографією. Розробники макету врахували рекомендації попереднього засідання (пропозиції делегацій України та Вірменії) щодо включення інформації у національному написанні.

Учасники засідання обмінялися інформацією про зміни назв географічних об’єктів у країнах-учасницях засідання, що відбулися за останні роки.

Після обговорення були прийняті наступні рекомендації:

1. Схвалити в цілому макет електронного бюлетеня “Зміни географічних назв країн-учасниць СНД” та проект методичних вказівок з його створення, розроблених Роскартографією на виконання рішень 6-го засідання Робочої групи та схваленого ХХVI сесією Міждержавної ради. Взяти за основу структуру і зміст електронного бюлетеня для використання усіма учасниками.

2. Здійснити координацію робіт зі створення і ведення електронного бюлетеня “Зміни географічних назв країн-учасниць СНД”.

3. Результати спільних робіт рекомендовано обговорити на засіданні Робочої групи у 2010 р., з подальшим представленням на розгляд Міждержавної ради для вирішення питань розповсюдження та подальшого поновлення бюлетеня.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України