2007-05-25

Аварiї не скажеш: "Стати в стрiй!" <br><i>Поки експерти з'ясовували причини підземної аварії на одній iз шахт Донеччини, довелося рятувати людей на іншій</i>

Експертна комісія вже встановила передумови аварії, що сталася на світанку 9 травня на майже кілометровій глибині шахти «Краснолиманська». За словами колишнього керівника Міністерства вугільної промисловості Станіслава Янка, який очолив комісію фахівців, причиною нещасного випадку, внаслідок якого загинули та отримали травми гірники, став вибух метано-повітряної суміші в газовідсмоктуючому трубопроводі. Есперти встановили, що згадана суміш утворилася тут у результаті непрогнозованого підвищення виділення метану із виробленого простору підземелля. А потрапив метан до трубопроводу, на думку фахівців, із дегазаційної свердловини під час вилучення бурового інструмента (саме в той час тут велися бурові роботи).

Зараз на шахті, що вважається одним із флагманів вітчизняного вуглевидобутку, вже відновлено роботу, призупинену після підземної аварії. Не працює поки лише аварійна дільниця, яку після цілого комлексу певних робіт ще має перевірити й дати «добро» спеціальна комісія.

Як відомо, внаслідок раптового викиду метану тоді загинули 4 гірники, 17 отримали різноманітні травми — переважно опіки та отруєння чадним газом. Стан п'яти з них поліпшився настільки, що вони вже переведені до обласної лікарні профзахворювань. Інші досі перебувають під наглядом лікарів опікового центру Інституту невідкладної та відновлювальної медицини ім. В.К. Гусака.

... А поки експерти шукали причини аварії на «Краснолиманській», у середу піднятим по тривозі гірничорятувальникам довелося докласти чимало зусиль, аби врятувати потерпілих на шахті «Торецька» ДП «Дзержинськвугілля». У одній iз підземних виробок на глибині 810 метрів стався обвал породи, який відрізав шлях до поверхні двом шахтарям. Тривалий час доля бранців «кам'яного мішка» була невідомою, проте через п'ять з половиною годин рятувальники таки зуміли пробитися крізь завали і вивести людей на поверхню в задовільному стані.