2021-11-10

Апеляційна скарга на дії Держгеонадр надійшла до П’ятого ААС

19.06.2020 року ТОВ «Дюна-Південь» звернулося до Одеського окружного адміністративного суду з позовом до Держгеонадр, Департаменту Держгеоконтролю АЧМВ про визнання протиправним та скасування припису №506-14/01.
 
В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що відповідач в порушення ст. 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» не направив письмове повідомлення ТОВ «Дюна-Південь» про проведення планового заходу не пізніш як за десять днів до дня здійснення цього заходу, а тому Товариство мало право не допускати посадову особу органу державного нагляду (контролю) до здійснення планової перевірки.
 
Рішенням Одеського ОАС від 19.05.2021 р. було відмовлено у задоволенні позову, оскільки оскаржуваний припис відповідав Порядку здійснення державного геологічного контролю, а також були відсутні порушення вимог Закону
України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».
 
Не погоджуючись з ухваленим у справі судовим рішенням, ТОВ «Дюна-Південь» подало апеляційну скаргу до П’ятого апеляційного адміністративного суду, в якій посилався на неповне з`ясування судом першої інстанції обставин справи та порушення норм матеріального та процесуального права, просив рішення суду скасувати та ухвалити нове про задоволення позовних вимог.
 
Апелянт посилався на складення ДСГНУ спірного припису з грубим порушенням норм законодавства, та з суб`єктивними припущеннями Державного органу, які не мали підтверджуючих доказів та належного обґрунтування. Позивач посилався на порушення Департаменту Держгеоконтролю способу реалізації владних управлінських функцій та відсутності правових наслідків перевірки.
 
У результаті, П’ятий ААС постановив:
1) Апеляційну скаргу ТОВ «Дюна-Південь» задовольнити, рішення Одеського окружного адміністративного суду - року скасувати.
2) Ухвалити у справі постанову, якою визнати протиправним та скасувати припис Департаменту Держгеоконтролю АЧМВ ДСГНУ від 19.10.2018 р. №506-14/01.
3) Стягнути з ДСГНУ на користь ТОВ «Дюна-Південь» судовий збір у розмірі 5 тис 255 гривень.